eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nézőpont Intézet: a Fidesz és a KDNP most már nyugodtan kormányozhat

A kormánypártok számára előny, hogy 2014-ig várhatóan nem lesz választás Magyarországon - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet elemzője. Szánthó Miklós szerint három és fél év alatt a Fidesz és a KDNP nyugodtan kormányozhat, az MSZP teret adhat a belső vitáknak, a Jobbik megőrizheti az identitását, az LMP pedig pótolhatja a szervezeti hiányosságait.

Az elmúlt nyolc évben szinte minden évben volt országos szintű szavazás, és ez behatárolta az MSZP-SZDSZ-kormányt mozgásterét. A következő négy évben azonban nem valószínű, hogy lesz választás, vagyis október 3-án lezárult egy olyan időszak, amely determinálta a Fidesz-kormány pár hónapos tevékenységét is - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet elemzője.

Szánthó Miklós kiemelte: a Fidesz-KDNP-nek a hatalomra kerülése után amellett, hogy aktív kormányzást kellett folytatnia, ügyelnie kellett arra, hogy a népszerűségét és a hitelességét is megtartsa, ami sikerült.

Arról, hogy a Fidesz vezetői és győztes polgármesterei nem fogadták kitörő örömmel a vasárnapi győzelmet, az elemző azt mondta: pozitív képet akarnak festeni magukról, amellyel azt üzenik, hogy nem politikai leszámolás következik, hanem a nemzeti együttműködés rendszerében képzelik el a folytatást.

A Nézőpont Intézet szakértője úgy véli: akár az MSZP-nek is előnyös lehet, hogy a közeljövőben nem lesz választás, mert így a párton belül elő tudnak jönni a különböző érdekcsoportok és platformok azzal, hogy mi nem tetszik nekik.

Szánthó Miklós szerint a Jobbik vasárnapi szereplése kudarc, mert a választás előtt azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a második erővé váljanak, a fővárosban pedig megelőzzék az LMP-t - ezek közül egyik sem sikerült. Hozzátette: a választás bebizonyította, hogy az LMP gyenge szervezeti hálóval rendelkezik, és inkább médiapártként funkcionál.

Kérdés, hogy a kispártok az önkormányzati pozícióikat ki tudják-e használni, vagy a testületekbe bekerült képviselőik valamelyik nagyobb frakcióhoz csatlakozva elvesztik identitásukat - fűzte hozzá az elemző.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×