eur:
389.36
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Illés Zoltán felfüggesztette a MAL Zrt. tevékenységét

Azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. termelői tevékenységét a környezetvédelmi államtitkár; Illés Zoltán egyúttal utasította a céget a megsérült tározó helyreállításra. A cég nem érzi magát hibásnak a katasztrófáért.

Az államtitkár kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően az MTI tudósítójának azt mondta: a hétfő délutáni baleset óta a cég továbbra is folytatta a termelést, és felmerült a gyanú, hogy az ökológiai katasztrófa azért következett be, mert a zagytározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű.

Illés Zoltán szerint az is elképzelhető, hogy a túlterheltség miatt talajtörés következett be, és emiatt mozdultak el a sarokillesztékek. Az államtitkár utasította a céget, hogy "állítsa meg" a még mindig szivárgó vörösiszap további ömlését a tározóból.

A környezetvédelmi államtitkár azt is elmondta: elrendelte, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek vizsgálják felül az úgynevezett zagytározók engedélyét.

A cég nem érzi magát hibásnak

Nem tarja hibásnak magát a Mal Zrt. az ajkai térségben kialakult katasztrófáért, és a cégvezetők állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást, és a keletkezett kár is lényegesen kisebb, mint amekkorát emlegetnek.

Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnay Lajos cégelnök kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően újságíróknak azt mondta: minden szabályt betartva működnek, ezért nem értik az okát, miért függesztette fel a környezetvédelmi államtitkár tevékenységüket. Ezért a Kormányzati Koordinációs Bizottság délutáni budapesti ülésén kezdeményezik, hogy a hétvégén újra indulhasson működésük.

A cégvezetők közlése szerint 30 millió forint humanitárius segélyt adnak az áradás okozta települések önkormányzatainak, de átfogó biztosításuk kizárja a harmadik fél iránti kártérítés lehetőségét. A környezetvédelmi államtitkár által említett 10 milliárd forintos kárt pedig túlzónak tartják.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×