eur:
389.72
usd:
362.19
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Katasztrófát okozott az ömlő iszap Devecsernél - két ember meghalt, hetet még keresnek

Két ember meghalt, heten eltűntek, 73 ember került kórházba az Ajka melletti iszapömlés következtében; az akut vészhelyzet csak estére szűnt meg. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el az ügyben.

Két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek. Az egyik áldozat egy harminc év körüli férfi, aki valószínűleg menteni indult, a másik pedig egy idős asszony, akinek a háza összedőlt az iszap miatt. Holttestét a romok alatt találták meg - mondta el a veszprémi Naplónak Frankó Marianna, a megyei rendőrség szóvivője.

Hétre emelkedett az eltűntek száma az iszapömlés által érintett Veszprém megyei településeken, a mentés során nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő este.

A közlemény szerint a mentők az esti órákig százhúsz sérültet láttak el, negyvennégyet a helyszínen, míg a többieket kórházba szállítottak. Devecseren és Kolontáron összesen hat mentőegység maradt. Sérülteket szállítottak a veszprémi kórházba, a legsúlyosabb eseteket Győrbe és Budapestre viszik mentőhelikopterrel, de Székesfehérváron, Pécsett, Siófokon, Kaposváron is készek fogadni betegeket, akiknek a kórházi ellátása így megoldott.

Az érintett terület ivóvíz ellátása biztonságos, mivel a környéket nem ásott kutak, hanem vezetékek látják el ivóvízzel, a víz fogyasztása megengedett - áll az OKF közleményében.

Az érintett területen a haszonállatok nagy többségében elpusztultak. A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy az elhullott állatokhoz ne érjenek hozzá, illetve értesítsék az önkormányzatok közterület-felügyeletét, mezőőri szolgálatát, vagy a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalt.

Helyszínen a belügyminiszter

Pintér Sándor elmondta, hogy a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározója sérült meg, s az iszap három települést öntött el. Az érintett településeken - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség erői teljes létszámmal dolgoznak, és Budapestről is kaptak erősítést.

A belügyminiszter közölte: a Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, a legfőbb veszélyhelyzetet most ez okozza; az iszappal szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják.

Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a további veszélyhelyzet kialakulását szakértők bevonásával megakadályozzák. Új veszélyhelyzet jelenleg nincs, ennek ellenére egész éjszaka dolgoznak majd a gátakon - tette hozzá a belügyminiszter.

A katasztrófavédelem Kolontáron kihelyezett központot hozott létre, a helyszínen a rendőrség három század bevetési egységgel megemelte a létszámot, a lakókat a veszélyeztetett területekről kitelepítették - mondta Pintér Sándor.

Bakos György, a megyei katasztrófavédelem szóvivője kora délután az InfoRádiónak elmondta: 6-700 ezer köbméter iszap ömlött a Torna-patakba. A vörösiszap lúgot és nehézfémeket tartalmaz. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem erői, és a honvédség segítségét is igénybe kellett venni az érintett lakosság biztonságba helyezéséhez, a súlyos környezeti károk megelőzéséhez - tette hozzá.

A Mávinform közleménye szerint a vasúti sínekre folyt iszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát. A közlemény szerint az utasokat várhatóan egész nap pótlóbuszok szállítják majd, az erre közlekedő vonatok utasai pedig jelentős, 60-70 perces késésre számítsanak. A Szombathelyre és Celldömölkre utazóknak a vasúttársaság javasolja, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely kerülőt válasszák.

Tili Károly, Kolontár polgármestere az InfoRádiónak elmondta: az iszap olyan gyorsan indult meg, hogy a lakosokat nem is tudták figyelmeztetni a veszélyre.



A településen este lett újra áram, és már lefolyt az iszap a házak közül. A tűzoltók magas nyomású eszközökkel és munkagépekkel takarítják az utcákat, de így is ezen a településen a legsúlyosabb a helyzet - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő este az MTI-vel. A megyei védelmi bizottság koordinációs egyeztetésén mérlegelik az esetleges kitelepítéseket.

Egy másik érintett település, Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék.

Veszélyes lehet az iszap


A Veszprém megyében Naplónak Bakos György elmondta: ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében. - Emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentjük az emberéletet - tette hozzá a katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője.

A lap szerint a víz a timföldgyárból rendkívül erős, 13 pH-s lúgot mosott ki. Az anyag veszélyes, a szennyezett ruhát azonnal ki kell mosni.

A katasztrófavédelem kiemelt, 5-ös szintű készültségben végzi az elhárítást.

Hömpölyög az iszapos víz

Az érintett településeknek voltak olyan részei, ahol a kétméteres magasságot is elérte a vörös iszap áradat. Melléképületeket, kocsikat, kerítéseket, állatokat sodort el a 6-700 ezer köbméter mennyiségű iszap. A kolontári iskolából ki kellett menekíteni a gyerekeket.

Bakonyi Zoltán, az Ajkai Timföldgyár Zrt. igazgatója az Indexnek elmondta, hogy - feltehetően az esőzés hatására - megnyílt az egyik vörösiszaptároló gátja. A helyszínen tartózkodó cégvezető szerint a zagytározóból kiömlő sűrű vörösiszap a helyszínen maradt, az útra a hígabb komponens, a vöröses víz folyt ki.

Bakonyi az InfoRádiónak azt mondta: a reggeli ellenőrzéskor még semmi szokatlant nem tapasztaltak. Mint kiderült, a tározó sarka körülbelül tíz-húsz méteres részen szakadt át.

Bakonyi szerint a vörösiszap egy ásványi melléktermék, nem mérgező, és nem jelent környezeti veszélyt vagy kockázatot. Az igazgató arról sem tud, hogy a kolontári iskolából gyerekeket kellett volna kimenteni.

Az ár délután elérte Devecsert. Toldi Tamás megválasztott polgármester az InfoRádiónak elmondta, hogy az ár a település harmadát, mintegy négyszáz házat öntött el, az embereket traktorokkal mentették - tette hozzá a polgármester.

Nyomoz a rendőrség

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás annak a férfinak a halálesete kapcsán, aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában - tudatta a rendőrség.

A 30 év körüli férfi feltehetően menteni indult autójával, amikor az iszapáradat elsodorta a személygépkocsiját, majd egy kilométerre Kolontártól a szántóföldön lerakta - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

A közlés szerint a haláleset miatt indított büntetőeljárás keretében a rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala, amelyből több ezer köbméternyi mérgező vörös iszap Kolontár és Devecser településekre zúdult.

A tulajdonos Mal Zrt.-nél a rendőrség helyszíni szemlét tartott - közölte Pintér Sándor. A belügyminiszter elmondta: lefoglalták azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták. Minden irat rendelkezésre áll a felelősség megállapításához, ha lesznek felelősök - mondta a Pintér Sándor.

Azokra a híresztelésekre, miszerint előzetes letartóztatásban van a cég vezetője, a miniszter úgy reagált, hogy előzetes letartóztatás, kihallgatás még nem történt meg.

A Napló internetes oldalán megnézheti, merre tart az iszapár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×