eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

900 millió euróból bővíti győri gyárát az Audi - hírösszefoglaló

900 millió euróból bővíti győri gyárát az Audi. Lemondott az Operaház vezető karmesteri posztjáról Fischer Ádám. Holnaptól látható a Szépművészeti Múzeumban a bécsi szecesszió kezdeteit bemutató kiállítás.

900 millió euróból, vagyis több mint 250 milliárd forintból bővíti győri gyárát az Audi. A német központú autógyár fejlesztésével 1800 új munkahely jön létre a Győr-Moson-soproni megyeszékhelyen. A bővítésről szóló hírt Budapesten jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi elnöke. A kormányfő arról beszélt, hogy a beszállítói körben létrejövő állásokkal együtt összesen 4-6 ezer új munkahelyet eredményez a fejlesztés. Orbán Viktor hangsúlyozta: a beruházás mintegy 2 százalékkal járul hozzá a következő évek gazdasági növekedéséhez.

Új szakképzési stratégiát készít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a nemzetgazdasági tárca. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter Salgótarjánban a most elkészült Területi Integrált Szakképző Központban hangsúlyozta: a szakképzés átalakítása hozzájárulhat az 1 millió új munkahely megteremtéséhez.

A Gallup legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Tarlós István meggyőző fölénnyel nyerheti el a főpolgármesteri posztot az önkormányzati választáson, az őt támogató Fidesz-KDNP pedig stabil többséget szerezhet a közgyűlésben. Közben a Medián azt közölte, hogy három hónapja Orbán Viktor kormányfő áll a politikusok népszerűségi listájának élén. A második Schmitt Pál köztársasági elnök. A felmérésből az is kiderül, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 66, az MSZP 17, a Jobbik 10, míg az LMP 5 százalékon áll.

Négy jogcímen összesen 2,8 milliárd forint támogatást nyújt 575 önkormányzatnak a Belügyminisztérium - közölte az önkormányzati államtitkár. Tállai András az InfoRádióban elmondta: a pénzt még a héten, de legkésőbb hétfőn megkapják az érintett helyhatóságok. Közben újabb házak váltak lakhatatlanná az árvíz sújtotta Felsőzsolcán, így már 204 ingatlant kell újjáépíteni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

A budapesti aluljárok üzemeltetésének egy kézbe vételét kéri a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Hajléktalanokért Közalapítvány. A szervezetek vezetői szerint így néhány év alatt rendbe lehetne tenni a jelenleg elfogadhatatlan állapotban lévő közterületeket. Erről Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke beszélt a Nyugati téri aluljáróban tartott tájékoztatón.

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szerint emberségesen kell megoldani a hajléktalanproblémát. Tarlós István ugyanakkor úgy vélte: az államnak vagy az önkormányzatnak kötelessége fellépni, ha valaki a segítségnyújtás ellenére a törvényen kívül helyezi magát. A szocialista Horváth Csaba a hajléktalanokat segítő rehabilitációs és képzési központtal kívánja segíteni a lakáshoz és a munkához jutást, valamint a családegyesítést. Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje közmunkát végeztetne hajléktalanokkal, míg az LMP azzal segítene rajtuk, hogy egy számlát nyitna, amelyre fővárosi képviselők fizethetnének be egy általuk gondolt összeget.

Módosítania kellett a felvásárlókkal kötött szerződést a termelők 60 százalékának. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban azt mondta: a problémát az okozza, hogy a vállalt mennyiségnél kevesebb lett a termés. Vancsura József hangsúlyozta: vitás ügyekben a bíróság dönt; jelenleg a termelők 10 százalékát fenyegeti per.

A TriGranit Fejlesztési Zrt. nyerte el az idén a Főváros Gazdaságáért díjat. Az elismerést Demján Sándor, a cég elnöke vette át a Magyar Tudományos Akadémián. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara azokat a vállalkozásokat díjazza évente egyszer, amelyek jelentős szerepet töltenek be a főváros és az ország gazdasági életében.

1,6 millió euró támogatást nyert a rákdiagnosztika fejlesztésére a Norvég Alaptól az Országos Onkológiai Intézet. A pénzből egy molekuláris berendezést helyeznek üzembe, továbbá lehetőség lesz genetikai rákdiagnosztikára is.

Lemondott a Magyar Állami Operaház vezető karmesteri posztjáról Fischer Ádám. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közölte: a tárca és Horváth Ádám miniszteri biztos ragaszkodik ahhoz, hogy a művész a dalszínházban tevékenykedjen tovább, ezért felajánlotta a tiszteletbeli főzeneigazgatói címet Fischer Ádámnak, aki ezt elfogadta.

Mintegy 70 művész 202 alkotása tekinthető meg péntektől a bécsi Secession művészegyesület legtermékenyebb korszakából Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban, a Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 című kiállításon. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta: soha ilyen nagyszabású tárlat nem mutatta be Budapesten a bécsi szecesszió művészetét.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×