eur:
388.45
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Jövőre három százalékos hiányt ígért a miniszterelnök - a nap legfontosabb hírei

Az elmúlt húsz év legdolgosabb és legelszántabb törvényhozásának nevezte a mostani Országgyűlést a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Ház őszi ülésszakának első ülésnapján, napirend előtt azt mondta: nemcsak a meghozott törvények száma, de azok súlya, jelentősége is fontos, hiszen olyan változásokat is véghez vittek, amelyek másoknak hosszú éveken keresztül nem sikerültek. A kormányfő arról is beszélt, hogy az idén 3,8, jövőre 3 százalékos lesz a GDP-arányos államháztartási hiány. Hangsúlyozta: erős magyar gazdaságot kell építeni, miközben a globális gazdaság 2012-ig minden bizonnyal a veszélyzónában marad.

Amit az ellenzék hiányol

Politikai kalandorkodásnak nevezte a miniszterelnök elmúlt száznapos tevékenységét az MSZP elnöke. Mesterházy Attila a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta: az országnak arra van szüksége, hogy Orbán Viktor tartsa be a demokratikus normákat, és válaszoljon arra a kérdésre, hogy miért nem azt csinálja, amit a választási kampányban ígért. Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője a többi között azt javasolta, hogy a közszférában bevezetett bérplafont a politikai álláshalmozókra is terjesszék ki, Schiffer András az LMP frakcióvezetője pedig arról beszélt, hogy a jóléti rendszerből nem lehet több forrást kivonni.

Varga Mihány: Az egykulcsos adórendszer előkészítése a következő fontos feladat

Az adómódosítások, az egykulcsos adórendszer bevezetésének előkészítését nevezte a következő hónapok egyik nagy feladatának a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a jelenlegi adórendszerrel az ország nem lehet versenyképes. A politikus arról is beszélt, hogy a jövő évi költségvetés kidolgozásakor a hiánycél tartása lesz a legfontosabb szempont. Mint mondta: a kormánynak számos kérdésben kell mérlegelnie, mert ezermilliárd forint nagyságrendű átcsoportosításra van szükség ahhoz, hogy a gazdaság stabil pályán maradjon.

Hétfőn összeül az OÉT

Jövő hétfőre összehívta az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülését Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A szakszervezetek és a munkaadói érdekképviseletek korábban már többször felszólították a minisztert, hogy tegyen eleget törvényben rögzített kötelezettségének, és hívja össze az érdekegyeztetés országos fórumát.

Ismét drágulnak az üzemanyagok

Ismét történelmi csúcs közelébe drágul a benzin, miután szerdán öt-öt forinttal emeli a benzin és a gázolaj literenkénti árát a Mol. A benzin átlagára 344 forint, a gázolajé 329 forint lesz. A kutaknál akár 30 forintos különbséget is tapasztalhatnak az autósok.

Megállapodott a Malév a pilótákkal

Megállapodott a Malév menedzsmentje a légitársaság pilótáival, így elmarad a szerdától tervezett sztrájk. Hegedűs Ádám szóvivő az InfoRádióban elmondta: mindkét fél engedett, így sikerült kompromisszumot kötni a bér és jövedelmi kérdésekben is. A Malév szóvivője részleteket nem árult el, mert a pilótákkal kötött egyezség, majd a kollektív szerződés szövegét még pontosítani kell, de hangsúlyozta, hogy a megállapodás megszületett, így nem lesz sztrájk.

Hamvas István az új paksi főnök

Hamvas Istvánt választották a Paksi Atomerőmű Zrt. új vezérigazgatójának. A főtulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. kezdeményezésére tartott rendkívüli közgyűlésen az új igazgatóságról és a felügyelő bizottságról is döntöttek. Hamvas István eddig műszaki vezérigazgató-helyettes volt, és több mint három évtizede dolgozik az atomerőműben.

Még mindig csökken az autóeladás

Kevesebb, mint 29 ezer új autót helyeztek forgalomba az év első nyolc hónapjában; ez éves összehasonlításban 37 százalékos visszaesés - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. A tájékoztatás szerint az év eddig eltelt részében a legnagyobb piaci részesedést, 12,2 százalékot a Ford érte el, a második helyen 10,5 százalékkal a Skoda, míg a harmadikon 10,1 százalékkal a Volkswagen áll.

Elhunyt Szenes Iván

Életének 87. évében elhunyt Szenes Iván író, dalszövegíró, zeneszerző, érdemes művész - közölte a család. Szenes Iván minden idők legtermékenyebb magyar szövegírójaként csaknem kétezer dalszöveget írt. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában. Szenes Iván temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×