eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orbán: Száz nap alatt leraktuk egy új, erős Magyarország alapjait - a nap legfontosabb hírei

Száz nap alatt a kormány a nemzeti ügyek tekintetében több eredményt ért el, mint amennyi az előző nyolc évben történt - mondta a miniszterelnök a Professzorok Batthyány Körének rendezvényén.

Orbán Viktor a kabinet munkáját értékelve úgy fogalmazott: a kezdeti időszak az új, erős, magabiztos és reményteli Magyarország alapjainak lerakására volt elég. Kabinetjének eredményei között említette a politikusok létszámának csökkentését, az új kormányzati struktúrát és a magyar állampolgárság könnyített megadását a határon túli magyaroknak. Orbán Viktor hangsúlyozta: az első száz nap alatt 55 törvényt fogadott el az Országgyűlés; négy évvel ezelőtt 19 volt ez a szám. Az MSZP elnöke szerint a beszédben a miniszterelnök nem a valóságról, hanem a fejében lévő utópiákról beszélt. Mesterházy Attila úgy fogalmazott: Orbán Viktor fontos témákat került el; példaként a devizahitelesek problémáinak megoldását említette. Vona Gábor, a Jobbik elnöke konkrétumok nélküli, politikai közhelygyűjteménynek nevezte Orbán Viktor beszédét, míg Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy nyilatkozott: a helyzetértékeléssel több ponton is egyetértenek, de az út, amit a kormány választott, homlokegyenest ellenkezik azzal, ahogy pártja megújítaná a demokráciát. Keményen bírálták az érdekképviseletek is a kormány eddigi munkáját, a szakszervezeti szövetségi vezetők elsősorban az érdemi lépéseket, a társadalmi párbeszédet és az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívását hiányolták.

Az előirányzottnak 124,2 százaléka az államháztartási hiány

Augusztusban az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - pénzforgalmi egyenlege 83,9 milliárd forint hiánnyal zárt. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint az első nyolc havi deficit 1.081,4 milliárd forint, az éves előirányzat 124,2 százaléka.

Tárgyalásokat sürget Brüsszel


Az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal nyáron megszakadt magyar tárgyalások felújítását sürgették az uniós tagországok pénzügyminiszterei és az Európai Bizottság illetékesei a témáról Brüsszelben tartott megbeszélésen. Az egyeztetésen jelen volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is, aki azonban nem nyilatkozott. A tárgyaláson hivatalosan is jóváhagyták azt az új szabályozást, amelynek alapján minden év elején előzetes uniós egyeztetésnek vetik alá a nemzeti költségvetéseket.

Martonyi össznemzeti összefogást sürget

A külügyminiszter szerint össznemzeti összefogásra, egyetértésre van szükség ahhoz, hogy az ország megfelelő színvonalon láthassa el az Európai Unió elnökségi feladatait. Martonyi János az Országgyűlés uniós elnökségi munkacsoportjának ülése után azt mondta: alapvető integrációs kérdésekben vannak véleménykülönbségek, de az elnökségi feladat sikeres ellátása ügyében úgy érzékeli, valamennyi párt képviselői között egyetértés van.

Hét munkacsoport dolgozik az alkotmányon

Megalakult az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának hét ideiglenes munkacsoportja. A képviselők elfogadták a munkacsoportok összetételére vonatkozó javaslatot, valamint megválasztották a csoportok felelőseit és társfelelőseit.

Kiürült a kárenyhítési alap


Több mint 150 milliárd forint kárt okozott az árvíz és a csapadékos időjárás az idén a mezőgazdaságban. Czerván György, a vidékfejlesztési tárca államtitkára emlékeztetett arra: a kárenyhítési alapban mindössze négymilliárd forint van. Hozzátette: a tényleges károk ismeretében október elején kerül a kormány elé egy előterjesztés arról, hogy az alapot milyen mértékig kellene feltölteni.

Kérdéses a főpolgármester-jelölti vita sorsa

Mérlegelni fogja a Fidesz-KDNP, hogy van-e értelme főpolgármester-jelölti vitának. Ezt a pártszövetség főpolgármester-jelöltjének, Tarlós Istvánnak a sajtófőnöke közölte. Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje hétfőn közölte, hogy nyilvános vitára hívja a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik jelöltjét. A jobbikos Staudt Gábor jelezte, kész a vitára, míg Horváth Csaba, a szocialisták jelöltje a radikális párt meghívása miatt elzárkózott a részvételtől.

Súlyos agysérülés okozta a magyar katona halálát

Posztumusz hadnaggyá léptette elő, és hősi halottá nyilvánította az Afganisztánban életveszélyesen megsebesült, és reggel a kórházban elhunyt zászlóst Hende Csaba honvédelmi miniszter. Kolozsvári György halálát súlyos agysérülései okozták. A 37 éves zászlós augusztus 23-án sebesült meg, amikor Baglán tartományban felkelők megtámadtak egy magyar konvojt. Egy magyar katona, Pappné Ábrahám Judit a helyszínen életét vesztette.

Bemutatkozott Bécsben az államfő

Bécsben bemutatkozó látogatást tett az osztrák államfőnél a magyar köztársasági elnök. Az első hivatalos külföldi útján Ausztriába utazó Schmitt Pált katonai tiszteletadással fogadták az egykori császári palotában, a Hofburgban lévő elnöki hivatal előtt, majd az államfő megbeszélést folytatott Heinz Fischer osztrák elnökkel.

Tömegek tiltakoztak a nyugdíjreform ellen

Franciaországban a szakszervezetek szerint 2,5 millióan, míg a belügyminisztérium szerint több mint egy millióan tiltakoztak a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen. Az egynapos demonstráció idején a közalkalmazottak negyede nem dolgozott, jelentős fennakadások voltak a vasúti és légi közlekedésben és átmenetileg csökkent az energiatermelés is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×