eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Giró-Szász András: A szocialistáknak már csak a kommunikáció eszköze maradt

Néhány vidéki bástyájuk megőrzése, illetve a Fidesz váltópártja szerepének megszerzése lehet a szocialisták célkitűzése a közelgő önkormányzati választáson - mondta az InforRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András. A Századvég Alapítvány igazgatója szerint az MSZP-nek ehhez a kommunikáción kívül nem sok eszköze maradt, mert a választók pontosan látják az előző és a mostani kormány tevékenysége közötti lényeges különbséget.

A szocialisták célja az önkormányzati választásokon, hogy megőrizzék néhány vidéki bástyájukat. Távolabbi tervük pedig az lehet, hogy a társadalom azon részének, amely valamilyen viszonyban állt az MSZP-vel, szavazója, szimpatizánsa volt, bebizonyítsák: ők képviselik a második politikai erőt Magyarországon, és így ők lehetnek a váltópártja a Fidesznek - fejtette ki a Századvég Alapítvány igazgatója.

Giró-Szász András szerint ezért a státuszért a három parlamenti ellenzéki párt között verseny zajlik, és a szocialisták, ha százalékos arányban nem is szakadékszerűen válnak el a Jobbiktól és az LMP-től, de nyilvánvalóan ezt a távolságot akarják növelni.

Pontosan tudják ugyanis, hogy ha ez a három párt kicsi marad, és senki nem tud ebből az állapotból kiemelkedni, az középtávon a politikai halálukhoz vezet - tette hozzá az elemző.

A MSZP a céljait jelenleg csupán kommunikációval próbálhatja elérni, más eszközük ugyanis nem maradt. Van, amikor ezt jól használják, és előfordul, hogy nem, ami adott esetben tovább ronthat a helyzetükön - vélekedett Giró-Szász András.

A politológus azt mondta: míg a Jobbik az elszámoltatás elszámoltatójaként szerepel, az LPM pedig részben zöld, illetve egy nehezen értelmezhető urbánus életvitelt tűz a zászlajára, a szocialisták csupán egyetlen témára tudtak ráakaszkodni, nevezetesen arra az antidemokratikus, alkotmányellenes attitűdre, amit a kormányoldalra kívánnak aggatni.

Ebben egyébként 1998 és 2002 között már nagy gyakorlatot szereztek, és ez eredményesen is működött, mert rengeteg ellenérzést tudtak kelteni az akkori kormánnyal szemben - jegyezte meg az elemző.

Hozzátette azonban, hogy ma más időket élünk, és ez a taktika most azért nem lehet sikeres, mert az elmúlt nyolc évben, de főként az utóbbi három esztendőben a kormányzati tehetetlenség jelensége beleivódott a magyar társadalomba. Ezt pedig az ellenkampánnyal már nem lehet felülírni.

Részben tehát az ellenzék megosztottsága, részben pedig az előző és a jelenlegi kormány tevékenysége közötti különbség tartja fenn a mostani kabinet támogatottságát - összegezte Giró-Szász András.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×