eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Továbbra is életveszélyes az Afganisztánban megsérült magyar katona állapota - a nap hírei

Továbbra is súlyos, életveszélyes az Afganisztánban hétfőn megsérült magyar katona állapota. Csökkentette idei inflációs előrejelzését a jegybank. Nemzetpolitikai Tárcaközi Bizottságot hozott létre a kormány. A nap legfontosabb hírei.

Továbbra is súlyos, életveszélyes az Afganisztánban hétfőn megsérült magyar katona állapota; a zászlóst kora este, a német légierő repülőgépével hozták haza Budapestre. Grósz Andor, a Honvédkórház megbízott főigazgatója elmondta: a férfi arca és koponyája roncsolódott, emellett agytörzsi sérülése is van, azt azonban egyelőre nem lehet megállapítani, hogy ennek lesznek-e maradandó következményei. A tájékoztatón a honvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar konvoj elleni támadásban két másik katona is súlyosan megsebesült. Hende Csaba közölte: őket továbbra is Afganisztánban kezelik. Hangsúlyozta: egyikük, egy orvos-főhadnagy, aki hősiesen, már a helyszínen megkezdte társai ellátását. A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Mazari Sharif-ba tartó, hazautazó állományának konvoját hétfőn támadták meg. Egy magyar katonanő meghalt, három társa megsebesült.

Eddig sem volt, és a jövőben sincs szüksége új hitel-megállapodásra Magyarországnak, így a Nemzetközi Valutaalappal az őszre tervezett tárgyalásoknak nem célja egy újabb kölcsönszerződés megkötése - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca a sajtóban megjelent találgatásokra reagálva emlékeztetett arra: a rendelkezésre álló hitelkeretből tavaly július óta nem kezdeményeztek lehívást, a piaci alapú finanszírozás megoldott, és az ország a következő időszakban is a piaci források igénybevételével számol.

A Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése alapján a korábban várt 4,9 helyett az idén átlagosan 4,7 százalék lesz az infláció, jövőre azonban 3 és fél százalék valószínű a májusi előrejelzésben közölt 3 százalékkal szemben. A jegybank szerint a korábban jelzettnél magasabb infláció a többi között az olaj- és az élelmiszerárak emelkedéséből, valamint a gyengébb forint-árfolyamból vezethető le. Az idei GDP-prognózis változatlanul 0,9 százalék, a jövő évit a májusi 3,2-ről 2,8 százalékra csökkentette a jegybank, a 2012-es előrejelzését pedig a korábbi 3,8-ről 3,9 százalékra módosította.

Nemzetpolitikai Tárcaközi Bizottságot hozott létre a kormány az ilyen jellegű feladatok összehangolása érdekében. A testület elnöke Semjén Zsolt, a kormányfő általános helyettese, alelnöke pedig Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. A tárcaközi bizottság feladata egy, a kormány nemzetpolitikai tevékenységét segítő, kölcsönös tájékoztatáson alapuló egységes információs rendszer létrehozása, a nemzetpolitikai vonatkozású feladatok végrehajtásának koordinálása és értékelése, az egyes minisztériumok külhoni magyarokat érintő tervezési tevékenységének összehangolása.

Jóvátételt ígért az egyházi közoktatási intézményeknek az elmúlt évek finanszírozási elvonásai után az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa az Iskolanővérek budapesti nevelési konferenciáján azt mondta: azt a fajta igazságtalanságot, amelyet az elmúlt években az egyházi intézmények elszenvedtek, és amelynek során milliárdokkal rövidítették meg őket, az új kormány orvosolja. Hozzátette: az elvont forrásokat fokozatosan fogják törleszteni.

Csődbizottság felállításáról döntött a kormány a BKV pénzügyi helyzete miatt. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a Budapesti Közlekedési Vállalat tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat nem tudja kezelni a cég csődközeli állapotát, ezért egy háromtagú csődbizottságot állít fel. A tárca tájékoztatása alapján a BKV jövőjéről, és a pénzügyi mentőcsomagról a kormány már az új városvezetéssel tárgyalna. --A Főpolgármesteri Hivatal közleményében úgy reagált: a BKV csődjét csak akkor lehet elkerülni, ha a kabinet teljesíti az előző kormány által vállaltakat.

Uniós és magyarországi vizsgálatokat indítanak annak kivizsgálására, hogy miért vette át osztályon aluli minőségben az újjáépített budai alsó rakpartot a megbízó fővárosi önkormányzat. Korompay Katalin, a Budapest Világörökségért Alapítvány főépítésze azt mondta: amíg a kérdéses szakasz nem felel meg az UNESCO előírásainak, addig Brüsszel 15 milliárd forintot tart vissza a csepeli szennyvíztisztító projekt támogatásából. A kivitelező közleményében úgy reagált: a partfal mindenben megfelel az uniós és a magyar előírásoknak, valamint a vállalkozói szerződésben foglaltaknak.

A kettős állampolgárságról szóló magyar törvény megváltoztatását tartja szükségesnek a szlovák kormányfő. Iveta Radicová a német Die Welt című lapnak adott interjúban azt mondta: a kettős állampolgárságról szóló budapesti törvény úgy lépett hatályba, hogy arról előzetesen nem konzultáltak más államokkal, és Magyarország figyelmen kívül hagyta a szlovák-magyar alapszerződésben rögzített eljárásmódot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×