eur:
401.35
usd:
366.24
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Augusztus 20. - Ünnep az árvízkárosultak megsegítésének jegyében

Bár a Duna fölötti műrepülő verseny elmarad, új eleme is lesz idén az augusztus 20-ai rendezvénysorozatnak, a 9 órai zászlófelvonás után nem sokkal ugyanis az Oktogon és a Hősök Tere között több katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység vonul fel az Andrássy úton - mondta Nagy Anna kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón.

A 11-kor a Hősök Terén kezdődő tisztavatást és katonai bemutatót, valamint a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter beszédét követően az őrségváltás és egy kisebb katonai légi bemutató következik.

Délután fél 3-kor a Dunán a Lánchíd és a Margit-híd között egy 30 hajóból álló hajós felvonulás lesz, amelyen újra avatják a Lajta monitort, az először 1871-ben vízre bocsájtott, frissen felújított történeti jelentőségű hadihajót. Az aratómenet a fél négyes Clark Ádám téri köszöntő után indul a Bazilikáig, ahol 5-kor kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet a Szent Jobb körmenet követ.

A tűzijáték 21 órakor kezdődik és nagyjából 18 perces lesz. Idén a Citadelláról és a hidakról nem indítanak rakétákat, a Margit és az Erzsébet híd között kikötő három uszályról lövik majd ezeket.

Az árvízkárosultak segítségére szervezték a Duna-parti kívánságláncot és adomány-gyűjtést, a Bem József tér és Clark Ádám tér közötti "Gasztro-sétányt" amelynek árusai profitjuk több mint 50 százalékát ajánlották fel az újjáépítésre és a tűzijátékot 5 perccel megelőző gyertyagyújtást - emelte ki Nagy Anna.

A gyertyagyújtás az összefogás dalával egy időben kezdődik, amikor a résztvevők egy előzetesen megvásárolt gyertyát gyújtanak meg. Ezeknek a gyertyáknak a bevétele ugyancsak az árvízkárosultak javára fog kerülni. Az ünnepi gyertyák ára 200 forint lesz, csakúgy mint a 1749-es hívások díja.

Az adományok a 1749-es szám bevételeihez hasonlóan az öt legnagyobb magyarországi segélyszervezeten keresztül jutnak el az árvízkárosultakhoz.

A biztonságot idén egy nagyjából 20 fős központi bázis felügyeli - hangsúlyozta Nagy Anna.

A tűzoltóktól kezdve a katasztrófavédelmen keresztül, biztonsági szakemberek, a mentősök, a BKV, meteorológusok, vízi rendészet, hajózási felügyelet, pirotechnikusok, tehát mindenki, aki érintett ebben, képviselteti magát.

Ha bármi történik, ami veszélyeztetheti az emberek biztonságát, megszakítják a programokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat fél óránként küldi a jelentéseket. A viharok érkezését egyébként 1 órával előbb tudják jelezni. A tűzijáték óránkénti 45 km-es szélerősség esetén marad el.

A programok leállítására joga és felelőssége Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárnak van. Ha valami miatt elmarad a tűzijáték, azonnal értesítik a Duna-parton várakozókat a kihelyezett hangszórókon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Christian Lindner FDP-elnök: bátorság kell a következtetések levonásához, ha a koalíció eléri a lehetséges határokat

Christian Lindner FDP-elnök: bátorság kell a következtetések levonásához, ha a koalíció eléri a lehetséges határokat

A főszereplők közül lassan egyedül Olaf Scholz kancellár bízik abban, hogy mandátuma végéig, azaz a jövő őszi parlamenti választásokig hatalmon marad az általa vezetett hárompárti kormánykoalíció. A Zöldek Pártja a rohamos tekintélyvesztés miatt súlyos vezetési válsággal küzd, a koalíció legkisebb pártjában, az FDP-ben pedig immár a parlamenti jövő a tét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Gyenge hét után próbálnak javítani az amerikai tőzsdék

Gyenge hét után próbálnak javítani az amerikai tőzsdék

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×