eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Finszter: Sosem késő kivizsgálni, miért siklott félre a móri nyomozás

Kivizsgáltatja a nemrég kinevezett rendőr-főkapitány, Hatala József is, hogy miért siklott félre a nyolc emberéletet követelő móri bankrablás nyomozása - értesült a Népszabadság. Ezzel kapcsolatban Finszter Géza kriminológus az InfoRádiónak azt mondta: egy súlyos szakmai tévedés kivizsgálása akkor történhet meg, ha az ügyet jogerősen lezárták. A szakértő szerint nyolc év után sem elkésett a kivizsgálás, mert sok tanulsággal szolgálhat a magyar bűnüldözés számára.

Nyolc év után sem elkésett annak kivizsgálása, miért siklott félre a móri bankrablás nyomozása, hiszen az ügy felderítése egy sereg olyan tanulsággal szolgálhat, ami a jövőben fontos lehet a magyar bűnüldözés és igazságszolgáltatás számára - mondta az InfoRádiónak Finszter Géza kriminológus, megjegyezve: nagyon helyes, hogy az új kapitány tartja magát elődje ígéretéhez.

Perjogi oka van annak, hogy a Bencze József által kezdeményezett vizsgálat eredményei egyelőre nem ismertek, illetve nem ért véget, egy ennyire súlyos szakmai tévedés kivizsgálása ugyanis csak akkor történhet meg, ha magát a büntetőügyet jogerősen lezárták - magyarázta Finszter Géza.

A szakértő hozzátette: legalábbis annak a perújítási eljárásnak kell jogerősen lezárulnia, amely tisztázza Kaiser Ede felelősségét. A jelen állás szerint a férfinak ugyanis nem volt köze a móri bankrabláshoz.

Finszter Géza szerint a nyomozásban elkövetett hibák felkészültségbeli, szakmai és szervezettségi problémákból eredtek. Éppen ezért önmagában az, hogy új vezető került a rendőrség élére, az efféle problémákat nem oldja meg.

A kérdés az, hogyan alakul a rendészet, a rendészeti igazgatás és a bűnüldözés jövője egy olyan időszakban, amikor alkotmányozás elé nézünk. Ez fontosabb, mint az, hogy éppen ki van a rendőrség élén - hangsúlyozta a kriminológus.

Õsszel tárgyalják Kaiser perét

Szeptemberre tűzte ki a Csongrád Megyei Bíróság a rablás miatt 2005-ben életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt Kaiser Ede kártérítési perét. A férfi 25 millió forint nem vagyoni kártérítést követel az államtól, amiért éveken át őt tartották a móri mészárosnak, és akként is kezelték.

Bár a rendőrség 2007 februárjában elfogta a feltehetőleg "igazi tetteseket", Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet, Kaiser Ede perújítási eljárásában még nem született jogerős ítélet.

Kaiser ellen egyébként más bűncselekmények miatt is eljárás indult, amelyek eredménye kihathat a kártérítési per eredményére is. A férfi ügyvédje, Dezső Antal az InfoRádiónak elmondta: még a perújítási eljárás kezdetén jelezték, hogy szerintük összeférhetetlenség áll fenn, mivel ezek az ügyek a Fővárosi Bíróságon zajlanak, márpedig a kártérítési per alperese éppen ez a szervezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×