eur:
401.51
usd:
363.69
bux:
72682.75
2024. október 3. csütörtök Helga

Januártól bevezetik az egykulcsos adórendszert - a nap legfontosabb hírei

Januártól bevezetik az egykulcsos, családokat támogató adórendszert - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a Magyar Televízió az Este című műsorában úgy fogalmazott: reményei szerint a változtatás nem csupán az emberek számára lesz jó, hanem létrehozza Közép-Európa egyik legversenyképesebb adórendszerét.

Nem sokkal korábban a kormányszóvivői tájékoztatón a közigazgatási és igazságügyi miniszter arról szólt, hogy a kabinet már a héten meghirdeti az új Széchenyi-tervet. Navracsics Tibor az Orbán-kormány első 60 napját értékelve azt is közölte: a tervvel újabb forrásokat csoportosítanak át a kis- és közepes vállalkozásoknak. Navracsics Tibor úgy fogalmazott: lezártak egy régi korszakot; elintézetlen ügyeket és társadalmi konfliktusokat oldottak meg.

Orbán: A legfontosabb a munkahelyteremtés

Továbbra is a legfontosabb feladatnak tartja a munkahelyteremtést a kormány - közölte miniszterelnök. Orbán Viktor Székesfehérváron, egy uniós támogatással megvalósuló üzemcsarnok alapkőletételi ünnepségén azt mondta: a célként kitűzött egymillió új munkahelyet csak új termelési kapacitások beindításával lehet létrehozni. A kormányfő közölte: a munkahelyeket nem az állam hozza létre, hanem sok beruházásból teremthető meg.

Demszky: Bajba kerülhet a BKV

A főpolgármester szerint októberben veszélybe kerülhet a BKV fizetőképessége, ha az Orbán-kormány nem fizeti ki a Bajnai-kabinet által tavaly decemberben vállalt támogatást. Demszky Gábor közölte: a július 15-i határidőig nem érkezett meg az esedékes, 7,4 milliárd forintos részlet. Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta: vizsgálják, hogy teljesíthető-e a korábbi megállapodás.

Századvég: nem változott a koalíció támogatottsága

Egy friss felmérés szerint nem változott a kormánytöbbség társadalmi támogatottsága a választások óta eltelt három hónapban. A Századvég Alapítvány közölte: a júliusi közvélemény-kutatás alapján a Fidesz-KDNP pártszövetség népszerűsége - az összes megkérdezett, valamint a biztos szavazó pártválasztók körében is - csaknem négyszerese volt az ellenzék vezető erejét adó MSZP támogatottságának. A felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP-re 64, az MSZP-re 16, a Jobbikra 10, az LMP-re pedig 8 százalék voksolna. A Századvég július 19-e és 23-a között, ezer ember megkérdezésével készítette felmérését.

Többen szavazhatnak a kisebbségi önkormányzatokra

Az idén csaknem 29 ezerrel többen jelentkeztek a kisebbségi választói jegyzékbe, mint négy éve. A legtöbben a cigány, a legkevesebben pedig a szlovén közösséghez tartozónak vallották magukat. Az Országos Választási Iroda adatai szerint az előírt határidőig, július 15-éig 228.664-en vetették fel magukat a névjegyzékbe.

Gyerekmunka az M7-es építkezésén

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint nincs kellő jogszabályi védelem a gyermekek foglalkoztatása ellen. Szabó Máté azért indított vizsgálatot az ügyben, mert sajtóhírek szerint az M7-es autópálya építkezésén gyermekkorú munkavállalókat találtak. Az ombudsman az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a 15 évesnél fiatalabbak foglalkoztatását szigorúan tiltja a törvény.

Nem változik az üzemanyagok ára

Nem változtat a héten a Mol az üzemanyagok nagykereskedelmi árán - értesült a távirati iroda. Az MTI emlékeztetett arra, hogy a múlt héten bruttó két forinttal csökkentette az olajipari társaság a 95-ös benzin és három forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Ezzel a benzin átlagára 340, a gázolajé pedig 323 forintra esett.

Átadták az M31-es autópályát

Átadták az M31-es autópályát. Az M0-ás autóutat az M3-as sztrádával összekötő pálya - amelyet díjmentesen használhat valamennyi jármű - 21,8 milliárd forintba került, és mintegy másfél év alatt készült el. Béni Gyöngyi, az Állami Autópálya-kezelő kommunikációs vezetője korábban közölte: az M31-es nemcsak tehermentesíti az M0-ás-M3-as csomópontot és az autópálya Budapest és Gödöllő közötti szakaszát, hanem 15 kilométerrel rövidíti a hazánkon áthaladó járművek útvonalát.

Újabb Irán elleni szankciókat fogadott el az EU


Irán elleni új uniós szankciókat hagytak jóvá a tagországok külügyminiszterei. Az intézkedések elsősorban a kereskedelmi, a bank- és az energiaszektort érintik. A legjelentősebbek azok a tilalmak, amelyek az iráni olaj-, illetve gáziparba való további beruházásokat akadályozzák, és ezzel korlátozzák a perzsa állam olajfinomító, illetve földgázellátási kapacitását. Irán hivatalosan elítélte az újabb uniós szankciókat. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök korábban azt mondta: Teherán keményen reagál minden ellenséges akcióra.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×