eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A hétvégéig marad a piros figyelmeztetés - a nap hírösszefoglalója

Várhatóan a hét végéig érvényben marad a harmadfokú, piros figyelmeztetés a hőség miatt. Szerdán tárgyal a kormány az Európai Központi Bank jegybanki állásfoglalásáról. Törölték a világbajnokság versenynaptárából a Red Bull Air Race budapesti futamát

Szerdán már az ország egész területére kiadja a harmadfokú, piros figyelmeztetést a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az intézkedés előreláthatóan a hét végéig érvényben marad. Véber István meteorológus az InfoRádióban elmondta: a napi középhőmérséklet magasabb lehet 27 Celsius foknál. Emlékeztetett arra: a harmadfokú figyelmeztetést akkor szokták kiadni, ha legalább 3 napig várható tartós meleg. A maximumhőmérséklet csütörtökön és pénteken elérheti a 37 Celsius fokot is..

Nincs fennakadás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap közötti tárgyalásokon - közölte a Miniszterelnökség államtitkára azután, hogy az Index azt írta: fagyosabbá váltak a megbeszélések a kabinet magatartása miatt. Varga Mihály azt mondta: a hétvégére elkészül a szándéklevél, a gazdasági törvénycsomagról pedig a jövő heti zárószavazásig van még idő egyeztetni. Az index.hu úgy tudja: a magyar fél kész tények elé állította a valutaalapot az idei adócsomag ügyében, holott az IMF-nek vannak még szakmai kifogásai is adóügyekben.

Szerdán tárgyal a kormány az Európai Központi Banknak a jegybanki dolgozók bérének módosításáról szóló állásfoglalásáról - közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter azt mondta: a kabinet továbbra is elkötelezett a valós közteherviselés és a kölcsönös felelősségvállalás megteremtése mellett. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány minden hazai jogszabályt, valamint európai uniós normát betart. Az Európai Központi Bank álláspontja szerint mandátumuk lejártáig nem csökkenthető a hivatalban lévő jegybanki vezetők fizetése, és a magyar hatóságoknak a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködve kell meghatározniuk a jegybank munkavállalóinak javadalmazására vonatkozó jogszabályok módosítását.

Továbbra is 2 millió forint felett adóztatná meg a Fidesz a végkielégítéseket. Rogán Antal, a párt képviselője megerősítette: a Fidesz-frakció és a kormány döntése értelmében a közszféra végkielégítéseit sújtó 98 százalékos adót 3,4 millió forint helyett az eredeti terveknek megfelelően 2 millió forint felett kell majd megfizetni. Hozzátette: a kormányoldal nem kíván kivételeket tenni. Az összeg emelését korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kérte.

A magyar Közép-Európa-politika kibővítését tervezi a kormány - közölte a külügyminiszter. Martonyi János Bécsben tartott előadásában úgy fogalmazott: Közép-Európa az elmúlt húsz évben mindig is különleges szerepet játszott a magyar külpolitikában és az új kabinet most új dimenziókkal akarja ezt kiegészíteni. A magyar diplomácia irányítója azt mondta: a földrajzi kiterjesztés mellett meghatározó tényező az európai uniós tagság is, hiszen minden közép-európai együttműködésnek összhangban kell lennie közösségi politikával.

Az elszámoltatásért felelős kormánybiztos szerint az elmúlt években összehangolt, szervezett akcióval juttattak állami forrásokhoz általában offshore hátterű magáncégeket. Papcsák Ferenc közölte: hamarosan nyilvánosságra hozza, hogy szerinte mekkora kár érhette az országot. A konkrét ügyek között említette annak feltárását, miért kapott milliós megbízást Szűcs Erika volt szociális és munkaügyi miniszter, és milyen alapon kötött Hiller István, az oktatási és kulturális tárca egykori vezetője olyan szerződéseket, amelyek nyomán a mostani kormányt több száz milliós kifizetési kötelezettség terheli. Nyakó István, az MSZP szóvivője válaszában azt hangsúlyozta, hogy Hiller István jogos és törvényes szerződéseket kötött oktatási miniszterként.

Augusztus 6-án iktatják be hivatalába az új köztársasági elnököt, Schmitt Pált. Kiss Norbert, a megválasztott államfő kommunikációs hivatalvezetője elmondta, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal átadása augusztus 5-én történik meg. Hozzátette: Sólyom László és utódja a hivatalos átadás-átvétel után beszélik meg a folyamatban lévő ügyeket. Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét június 29-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés.

Felrobbant a víztározó Fehérgyarmaton; senki sem sérült meg - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Pernyák Sándor az InfoRádióban elmondta: a detonáció idején 700 köbméter víz lehetett a tárolóban, amelynek fala szétrobbant és a törmelék mintegy 100 méteres körzetben borította be a területet. A város polgármestere szerint várhatóan le kell bontani a robbanásban megrongálódott víztornyot. Tilki Attila nem tudott beszámolni a detonáció pontos okairól, - mint mondta - vizsgálják az anyagfáradás valamint a metángáz-robbanás lehetőségét. A rendőrség közveszélyokozás miatt indított vizsgálatot. A vízellátást - a megszokottnál kisebb nyomással - jelenleg szivattyúkkal biztosítják a városban és a három környező községben élő 11 ezer embernek.

Az engedélyezési eljárások elhúzódása miatt törölték a világbajnokság versenynaptárából a Red Bull Air Race budapesti futamát, így a verseny utolsó állomásán, Németországban avatnak majd bajnokot. Budapest 2004 óta egyik helyszíne a gyorsasági műrepülő világbajnokságnak. Augusztusban hetedszer rendezték volna meg a versenyt a magyar fővárosban. A korábbi években és az idén is többen tiltakoztak a Duna feletti légi parádé ellen.

Elmarad Jerry Lee Lewis július 20-ra tervezett koncertje a Papp László Budapest Sportarénában az előadóművész váratlan kórházi kezelése miatt. A Showtime Budapest közölte: a koncertet egy későbbi időpontban tartják meg. A 75 éves Jerry Lee Lewist tegnap a memphisi kórházban megműtötték, orvosai egy hónap pihenést írtak elő számára, ezért az egész európai turnét novemberre halasztották.

Csehországban kinevezte az új hárompárti jobbközép koalíciós kormányt Václav Klaus államfő; a miniszterek ezután letették az esküt. A Polgári Demokratikus Pártból, a TOP 09 pártból és a Közügyek nevű tömörülésből álló koalíciónak együttesen 118 képviselője van a 200 tagú képviselőházban. A Petr Necas miniszterelnök vezette kabinetnek 30 napja lesz arra, hogy programját a parlament elé terjessze, és bizalmat kérjen maga iránt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×