eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vállalja a házelnöki tisztséget Kövér László - a nap hírei

Kész vállalni a házelnöki tisztséget Kövér László. Jelentős támogatottsággal választották az MSZP elnökévé Mesterházy Attilát. Szlovákiában saját háza előtt lelőtték Basternák Lászlót, a Magyar Koalíció Pártja komáromi járási elnökét. A nap hírei július 10-én.

Kövér László vállalja a házelnöki tisztséget; a Fidesz országos választmányának elnöke ezt a testület ülése előtt közölte. Megerősítette: Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök őt javasolja a Fidesz-frakciónak a posztra. A Fidesznek azért kell új házelnököt jelölnie, mert a tisztséget eddig ellátó Schmitt Pált köztársasági elnökké választották; megbízatása augusztus 6-tól hatályos. A választmány ülésén az őszi önkormányzati választással összefüggésben elfogadták a megyei listákat és a budapesti listát, valamint a megyei közgyűlési elnökjelölteket is. A képviselők ellenszavazat nélkül támogatták, hogy Tarlós István, a párt fővárosi frakcióvezetője legyen a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje.

87 százalékos támogatottsággal választotta az MSZP elnökévé Mesterházy Attilát a szocialisták rendkívüli tisztújító kongresszusa. A frakcióvezető egyedüli jelölt volt. Az elnökhelyettes Balogh András nagykövet, a szocialisták államfőjelöltje lett, míg az országos választmány elnöke Simon Gábor maradt. Az MSZP alelnökének Kovács László volt uniós biztost és Szabadkai Tamást választották a küldöttek. Pártelnökjelölti beszédében Mesterházy Attila úgy vélte: csak stabil hátországgal lehet nyerni négy év múlva. Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök a kongresszuson arról beszélt, hogy az MSZP története legdrámaiabb esztendejét élte át.

A legtöbb településen közös Fidesz-KDNP-jelölt indul az őszi önkormányzati választásokon, néhány helyen azonban lesznek külön kereszténydemokrata jelöltek - közölte a KDNP frakcióvezetője. Harrach Péter konkrét települések említése nélkül azt mondta: úgy ítélték meg, így eredményesebben szerepelhetnek a választásokon. Emlékeztetett arra: a két párt megállapodása alapján minden megyében kell lennie KDNP-s jelöltnek, van ahol egy, van ahol három kereszténydemokrata politikus lesz befutó helyen.

Kiszámítható életpályát és társadalmi megbecsülést ígért a honvédelmi miniszter a Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola hallgatóinak avatásán Szentendrén. Hende Csaba beszédében szólt arról is, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett honvédségi reformnak köszönhetően egy, a mainál lényegesen erősebb, a XXI. század követelményeinek megfelelő, szakmailag jól felkészült és felszerelt hadsereg jön létre.

Lengyel árvízkárosult gyerekek vették birtokba a balatonőszödi kormányüdülőt; az első csoporttal 32 gyermek és három kísérő érkezett. Révész Máriusz miniszterelnöki tanácsadó emlékeztetett arra: Orbán Viktor kormányfő június 1-jei, varsói látogatásán ajánlotta fel, hogy a magyar kormányüdülőben lengyel árvízkárosult gyerekeket látnak vendégül, akik magyar sorstársaikkal együtt nyaralhatnak.

Berényi Józsefet választotta meg a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának új elnökévé a tömörülés rendkívüli tisztújító kongresszusa. A dunaszerdahelyi tanácskozáson a korábbi alelnök volt az egyetlen elnökjelölt. A tisztújító tanácskozást azért tartották, mert a Magyar Koalíció Pártja nem jutott be a szlovák parlamentbe a választásokon. Ezután Csáky Pál pártelnök, valamint az egész elnökség benyújtotta lemondását, amelyet a kongresszus jóváhagyott

A szlovákiai Ógyallán saját háza előtt lelőtték péntek este Basternák Lászlót, a Magyar Koalíció Pártja révkomáromi járási elnökét, a város egykori polgármesterét, jelenlegi főellenőrét. Basternák László a feleségével sétált a háza udvarán, amikor a merénylő fejbe lőtte. A politikus a helyszínen életét vesztette. Basternák László ellen ez év márciusában is elkövettek egy merényletet, de akkor a golyó célt tévesztett.

Jelentősebb rendbontás nélkül ért véget a Meleg Méltóság menete elnevezésű felvonulás Budapesten. A rendezvényt komoly rendőri erőkkel biztosították. A tizenötödik alkalommal megrendezett Budapest Pride melegfesztivál záróeseményén mintegy ezren vettek részt. A menet a Hősök terétől az Andrássy úton haladt, de végül lerövidítették eredetileg tervezett útjukat, mert az Oktogonnál ellentüntetők várták őket.

Somogy megyében ketten súlyosan megsérültek, amikor lezuhant egy kisrepülőgép szombat kora este az M7-es autópálya közelében Balatonkeresztúrnál. A gépen tartózkodó két 50 év körüli, olasz férfit mentőhelikopterrel vitték a kaposvári kórházba. Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője arról számolt be: a jelenlegi információk szerint egy olasz felségjelű kétszemélyes kisrepülőgép zuhant le.

Spanyol film kapta Karlovy Varyban a 45. nemzetközi filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt. Nikita Mihalkov orosz rendező és színész a záróünnepségen életmű Kristályglóbuszt kapott. Az idei, jubileumi filmfesztiválon, Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján több mint 200 filmet láthattak az érdeklődők.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×