eur:
387
usd:
356.34
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Rogán: Nem biztos, hogy ennyi kerület kell Budapesten

Visszavonja Rogán Antal V. kerületi polgármester azt a javaslatát, amelynek értelmében a három éven belül alakult biztosítók mentesülnének a különadó fizetése alól, mert a kormány is benyújt egy, tartalmában ezzel nagyjából megegyező módosítást. A fideszes képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy újabb önkormányzati reformra lesz szükség.

A biztosítások piaca klasszikus oligopol piac, vagyis a bent lévő szereplők komolyan meg tudják nehezíteni a belépést az újak számára. Ráadásul magas, több százmillió forintos a belépési költség is. Ha a bankadó minden társaságot érintve lép életbe, az lezárja a piacot, hiszen új vállalkozás nem képes kifizetni a csatlakozáshoz szükséges árat - indokolta módosító javaslatának benyújtását az V. kerület fideszes polgármestere.

Rogán Antal ugyanakkor hozzátette: visszavonja a dokumentumot, mivel a kormány azóta készített egy másik verziót, amely tartalmában, néhány részlettől eltekintve, megegyezik az övével. Ezt a javaslatot a kabinet már benyújtott a költségvetési bizottságnak - jegyezte meg.

A Belváros bolgármestere arról is beszélt, hogy újabb önkormányzati reformra lesz szükség - aminek végrehajtására a ciklus második felében kerülhet sor -, mivel a helyhatóságok feladatai és az azok ellátására biztosított források nincsenek egyensúlyban. Ráadásul tovább kellene egyszerűsíteni a rendszer működését, és visszaszorítani a bürokráciát.

Rogán Antal szerint nem feltétlenül kell több pénzt juttatni az önkormányzatoknak, inkább arról van szó, hogy az államnak vissza kellene vennie néhány rájuk rótt feladatot, az oktatástól a közigazgatásig számos területen megtalálható apró szolgáltatást.

A fideszes politikus úgy véli, emellett áttekinthetőbbé kell tenni a finanszírozási rendszert is, és hangsúlyozta: az újabb reform részleteiről lesznek egyeztetések a Parlamentben.

A fővárosi helyzetről szólva Rogán Antal úgy fogalmazott: "Nem vagyok abban biztos, hogy ugyanannyi kerület kell Budapesten, mint amennyi most van. Nem azt mondom, hogy az önkormányzatok számát kell csökkenteni, de a hivatalokét lehet."

Nem a kerületek összevonása a cél, de működhet több önkormányzat egyetlen hivatallal - magyarázta a politikus, aki szerint takarékosságra és a bürokrácia visszaszorítására van szükség ahhoz, hogy az emberek azt érezzék, működőképesebb önkormányzati rendszer van Magyarországon.

Rogán Antal megjegyezte: a főváros működésének struktúrájában is sok a hiba, és nemcsak az állam és az önkormányzatok, hanem a főváros és a kerületek közötti munkamegosztást is át kell gondolni. Ez nem feltétlenül jelent centralizációt, hiszen vannak olyan feladatok, amelyeket a kerületek sokkal hatékonyabban el tudnak látni, mert közelebb vannak az emberekhez - tette hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×