eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Karácsony: Sólyom Lászlót lehet bírálni, de mindig józan maradt

Az LMP frakciója meghallgatja az eddig megnevezett államfőjelölteket - mondta a képviselőcsoport helyettes vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Karácsony Gergely hozzátette: bíznak abban, hogy azok a fideszes politikusok támogatják majd Sólyom László újrajelölését, akik öt éve azért mondtak nemet Szili Katalin jelölésére, mert nem akartak pártpolitikust látni az állam élén.

A Lehet Más a Politika elsősorban arra kíváncsi, mi az államfőjelöltek víziója, mire használnák a pozíciót, illetve úgy gondolják-e, hogy a köztársasági elnöknek a mindenkori kormánnyal szemben egyfajta alkotmányos féket, ellensúlyt kell képeznie - mondta a párt frakciójának helyettes vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a magyar államfő szerepe sajátos. Egyfelől reprezentatív, ami nagyon fontos, hiszen kifejezi a nemzet egységét, másfelől azonban erős vétójoggal rendelkezik, az Alkotmánybírósághoz fordulhat egy-egy törvény kihirdetése előtt, illetve visszaküldheti a Háznak azokat a javaslatokat, amelyeket politikai szempontból aggályosnak tart.

A politikus megjegyezte: kíváncsiak arra, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök jelöltje, Schmitt Pál, vagy a szocialisták által támogatott Balogh András aláírta volna-e a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt, amit Sólyom László megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek.

Az LMP számára önmagában az, hogy Schmitt Pál pártpolitikus, nem kizáró ok - jelentette ki Karácsony Gergely, hozzáfűzve: ugyanakkor egy olyan jelölt, aki egy adott párton belül fontos pozíciókat töltött be, és aki egyszer már felajánlotta a függetlenségét a Fidesznek, másra predesztinált az eddigi pályafutása alapján, mint egy olyan köztársasági elnök, aki ötéves működése alatt, különböző kormányok idején is megmutatta, hogy a mindenkori kabinettel szemben őrködik az alkotmányos intézmények működése felett.

Sólyom László munkáját, államfői teljesítményét is lehet kritizálni, de összességében elmondható, hogy egy nagyon nehéz, politikai, gazdasági és társadalmi válsággal terhelt időszakban mindig józan maradt - mondta Karácsony Gergely.

Nem Domokosra

Kizártnak tartja, hogy az LMP frakciójának helyettes vezetője, hogy a képviselőcsoport megszavazza Domokos László fideszes politikust az Állami Számvevőszék elnökének. Találhattak volna a párton belül olyan politikust is, akinek a munkájával kapcsolatban kevesebb aggály merült fel - jegyezte meg Karácsony Gergely megemlítve, hogy a korábban Békés megyei önkormányzat elnöki posztját betöltő Domokos döntéseit többször is vizsgálta a szervezet.

A politikus hangsúlyozta: a szokásjog szerint ilyen pozíciókba nem pártpolitikusokat szavaz meg a Parlament.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×