eur:
397.91
usd:
359.43
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Lendvai Ildikó: Az adórendszer tervezett módosításaival rosszul járhat a munkavállalók jelentős része

Az MSZP elnöke úgy véli, hogy a Fidesz még nem kezdte meg a kormányzást, hiszen valamennyi törvényjavaslatot a képviselők terjesztették be, nem pedig a kabinet. A kormánypártok így kibújnak az egyeztetési kötelezettség alól. Lendvai Ildikó az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt: a Fidesz társadalompolitikai fordulatot, egyfajta felfelé irányuló vagyon- és jogátcsoportosítást készít elő.

Csaknem egy hónapja alakult meg a Fidesz-KDNP-kabinet, de a kormányzás, legalábbis formailag, mintha még mindig nem kezdődött volna el: a törvényjavaslatokat ugyanis nem a kormány, hanem fideszes képviselők terjesztik az Országgyűlés elé - mondta a Magyar Szocialista Párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Lendvai Ildikó szerint ez azért történik így, mert a kormány nem kívánja alávetni magát az alkotmány és más jogszabályok által előírt egyeztetési kötelezettségnek.

A pártelnök beszélt az Orbán Viktor által ismertetett 29 pontos akciótervről is, amely szerinte társadalompolitikai fordulatot, egyfajta felfelé irányuló vagyon- és jogátcsoportosítást készít elő. Mégpedig azzal, hogy megszünteti a minimálbér adómentességét és a havi 220 ezer forint alatti jövedelműek számára eddig kihasználható adójóváírás lehetőségét, ezzel párhuzamosan pedig eltörli a felső adókulcsot, amit a legtöbbet kereső 10 százalék fog élvezni.

Lendvai Ildikó biztos abban, hogy e két adórendszerbeli módosítással rosszul jár majd a munkavállalók jelentős része. Annak a három-négyszázezer minimálbérre bejelentett dolgozóknak, akinek nem egészítik ki feketén a pénzét, legalább 25-30 ezer forinttal kellene megemelni a fizetését ahhoz, hogy ne kapjon a mostani összegnél kevesebbet, kérdés azonban, hogy a munkáltatók képesek, illetve hajlandók-e ezt megtenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program felszabadításához

Parlamenti kedd
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program "felszabadításához"

Megkezdődött annak a törvénytervezetnek a társadalmi vitája, amelynek célja a kizárás megszüntetése az Erasmus és Horizon programokból. Az InfoRádió Varga-Bajusz Veronikát, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkárát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×