eur:
389.7
usd:
364.5
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ismét Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke

Megválasztották Orbán Viktort kormányfőnek, majd a miniszterek eskütételével megalakult az új kabinet. Hamisnak nevezte a kormányprogram keretét az MSZP. Elhunyt Békés Pál József Attila-díjas író, műfordító, drámaíró

Megválasztotta Orbán Viktort miniszterelnöknek és elfogadta a kormányprogramot az Országgyűlés, majd a miniszterek eskütételével megalakult az új kabinet. Előzőleg Sólyom László köztársasági elnök a Sándor-palotában adta át a kinevezési okmányokat Pintér Sándor belügy-, Hende Csaba honvédelmi, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi, Martonyi János külügy-, Matolcsy György nemzetgazdasági, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, valamint Réthelyi Miklósnak, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma vezetőjének. A miniszterelnök-helyettesi feladatokat Navracsics Tibor és Semjén Zsolt látja el, a KDNP elnöke a nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter is lesz. A Fidesz elnöke az ülés elején válaszolt a kormányprogram vitájában elhangzottakra. Orbán Viktor alkotmányos forradalomnak nevezte az áprilisi választásokat. A politikus a Fidesz és a KDNP frakciójától azt kérte, hogy a jövő héten kezdje meg egy új alkotmány előkészítését.

Nagygyűlést tartott a Fidesz-KDNP a Kossuth téren az új kormány megalakulása után. A miniszterelnök az összetartozásra és az együttműködésre épülő új rendszer felépítéséről beszélt az összegyűlt tömeg előtt. Orbán Viktor azt mondta: olyan rendszert kell létrehozni, amelyben a nemzeti érdek megelőz minden mást, és - mint fogalmazott - a hazaszeretet az alkotmány első pontja. A kormányfő hangsúlyozta: az emberek hitéből és elszántságából szeretne erőt meríteni a következő évekre, mert tisztában van vele, hogy élete legnehezebb feladatára készül. Orbán Viktor azt mondta: azért dolgoznak majd, hogy mindenkinek jobb legyen, azoknak is, akik nem a Fideszre vagy a KDNP-re szavaztak. A nagygyűlésen beszédet mondott Schmitt Pál házelnök, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is

Az MSZP szerint a kormányprogram kerete hamis, tartalma pedig üres. Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető - a Lendvai Ildikó pártelnökkel közösen tartott - parlamenti tájékoztatóján azt mondta: azért nem szavazták meg a kormányprogramot és a miniszterelnök megválasztását, mert továbbra is úgy vélik, hogy a kabinetnek nincs valódi programja. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: a kormányprogram együttműködési keretet hirdet, de az arról szóló vita körülménye és az azóta beadott indítványok a diktátumok szellemét idézik. Közben a távirati iroda értesülése szerint az MSZP elnökségi tagjainak többsége úgy véli: a pártnak nem kellene köztársasági elnököt jelölnie. Az MTI azt írta: a vezetőség délelőtti ülésén napirenden volt a téma, de döntést nem hoztak.

Lemondott az SZDSZ elnöki posztjáról Retkes Attila. A Szabad Demokraták Szövetségének tájékoztatása szerint az országos tanács mai ülésén úgy döntött, hogy június 26-ára összehívja a párt tisztújító küldöttgyűlését, de Retkes Attila nem indul újra az elnöki tisztségért. A közleményből az nem derül ki, miért mondott le a liberális párt vezetője. A küldöttek június 26-án döntenek a párt új alapszabályáról, valamint az Országgyűlésből kiszorult liberálisok politikai stratégiájáról, a gyűlésig Retkes Attila posztján marad. A politikust tavaly július 12-én választották meg az SZDSZ elnökévé.

Június 20-án választhat új elnököt az MDF - mondta a párt alelnöke a párt országos gyűlése után. Viniczai Tibor hozzátette: a küldöttek több mint 90 százalékos többséggel az MDF fennmaradása mellett voksoltak. Elmondta azt is: a gyűlésen úgy döntöttek, hogy a régi elnökségi struktúra marad a párton belül, mert a két társelnökről és öt elnökségi tagról szóló javaslat nem kapott elegendő támogatást. Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke közölte: a teljes tisztújítást az önkormányzati választások után írja majd ki a párt.

Csehországban szoros szociáldemokrata győzelmet hozott a képviselőházi választás, de kormányalakításra a jobbközép pártoknak van esélyük. A leadott szavazatok 100 százalékának összeszámlálása után a Cseh Szociáldemokrata Pártot 22,1 százalék, a Polgári Demokrata Pártot 20,2 százalék támogatta. Az eredmények ismertetése után Jirí Paroubek, a Cseh Szociáldemokrata Párt vezetője lemondott pártelnöki tisztségéről.

54 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Békés Pál József Attila-díjas író, műfordító, drámaíró. Békés Pál 1994 és '96 között a Magyar Televízió Irodalmi, Képzőművészeti, Színházi Stúdióját vezette, majd 1997-től 2000-ig színházért és irodalomért felelős szerkesztőként dolgozott. 2000-től a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa magyar bizottságának elnöke volt. 2004-ben a nagy-britanniai magyar kulturális évad, a Magyar Magic művészeti kurátoraként dolgozott, és ő volt A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő mozgalom ötletgazdája is. Békés Pál temetéséről később intézkednek.

Hetvennégy éves korában meghalt Dennis Hopper amerikai filmszínész. Halálát prosztatarák okozta. Több mint 50 éves színészi pályafutásának legnagyobb sikere az 1969-ben forgatott, kultuszfilmmé vált Szelíd motorosok, amelynek nemcsak egyik főszereplője volt Peter Fonda mellett, hanem a rendezője és forgatókönyvírója is. Ez utóbbiért kapta első Oscar-jelölését, a következőt pedig az 1986-ban forgatott A legjobb dobás című filmben nyújtott alakításáért,

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×