eur:
389.74
usd:
365.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Közép-Tisza teljes szakaszán harmadfokú készültség lépett érvénybe

A Felső-Tiszáról levonuló árhullámok már a folyó középső szakaszán okoznak áradást, Szolnokon jelenleg harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Dajka István, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese azt közölte, hogy a beregi belvízvédelmi szakaszon már megszüntették az árvízvédelmi készültséget.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elöntött területek kiterjedése is csökkent, körülbelül 14.700 hektárt borít belvíz.

Csibrán Zoltán, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese Szolnokon ugyanakkor azt közölte, hogy a Tisza középső szakaszán végig árad a folyó, és ez az elkövetkező napokra is jellemző lesz.

A tetőzések május 30. és június 3. között várhatók a harmadfokú védekezési szintet meghaladó mértékekkel.

A Tisza Szolnoknál a 840-870 centiméter közötti tartományban június 2-án vagy 3-án éri el az idei legmagasabb vízállását.

A Közép-Tisza teljes szakaszán harmadfokú készültség lépett érvénybe, ezért megkezdte a működését a 24 órás őr- és figyelőszolgálat.

A Zagyván az apadó vízállásnak köszönhetően a felső szakaszon mérsékelték a készültséget, de a szolnoki torkolatnál az áradó Tisza visszaduzzasztása miatt harmadfokú a védekezési szint.

Szolnok önkormányzata péntek déltől harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a város területén Tiszaligetnél.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője azt közölte, kisebb árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban a Sajó vízgyűjtőjén is jelentősebb csapadékmennyiségre kell számítani, amelynek hatására másodfokú készültségi szintet is meghaladó vízállások alakulhatnak ki.

Az előrejelzések szerint a Bódva vízgyűjtő területén is jelentős mennyiségű eső várható a következő napokban. A telt medrek és a viszonylag magas vízállások miatt a vízfolyáson jelentős árhullám kialakulására kell számítani.

A Bodrog nagyon lassan apad. A következő napokra várt csapadék a jövő hét elején okozhat kisebb vízszintemelkedést, amely a vízszint stagnálásával és tartósan magas vízállás kialakulásával járhat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×