eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Törvénypárbaj: Magyarország és Szlovákia is módosította állampolgársági törvényt - a nap legfontosabb hírei

Válaszul az Országgyűlés döntésére, Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét. A gyorsított eljárásban elfogadott változtatás lényege, hogy ha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot.

A Magyar Koalíció Pártja demokrácia- és alkotmányellenesnek nevezte a módosítást, és jelezte: az alkotmánybírósághoz, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. A magyar Országgyűlés délelőtt nagy többséggel hagyta jóvá azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára. A képviselők 344 igen, három nem szavazat és öt tartózkodás mellett hozták meg döntésüket. A jogszabály augusztus 20-án lépne hatályba és január elsejétől lehetne alkalmazni.

MSZP-nem a Trianon-törvényre


Nem szavazza meg a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényjavaslatot az MSZP. Mesterházy Attila frakcióvezető ezt a többi között azzal indokolta, hogy megítélésük szerint az indítvány szövege nem a nemzeti összetartozást, hanem sokkal inkább a szétválasztást, a kirekesztést jeleníti meg. Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírása napjának a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítását tartalmazó törvényjavaslatot a fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt nyújtotta be.

Két részre osztaná a kormány a családi pótlékot

Két részre osztaná a jövőben a családi pótlékot az új kormány: nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra. A kereszténydemokrata Soltész Miklós a javaslat expozéjában szólt arról is, hogy ha a gyermek 50 órát meghaladó időt hiányzik igazolatlanul az iskolából, hat hónapra elvennék az utána járó családi pótlékot.

Nyomoznak a Malév privatizációja ügyében


A Fidesz szerint egyértelműen magánérdekek álltak a Malév privatizációja, majd a visszavásárlási döntések mögött. Szijjártó Péter, a kormányzásra készülő párt elnöki stábjának vezetője emlékeztetett arra, hogy a korábban bejelentett legfontosabb kivizsgálandó ügyek között van a nemzeti légitársaság magánosítása is. A leendő miniszterelnöki szóvivő azután beszélt erről, hogy a BRFK elrendelte a nyomozást a Malév privatizációja ügyében.

BKV-ügy: előzetesben Horváth Éva és Lelovics Ottó

Előzetes letartóztatásba helyezte a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság Horváth Évát, Hagyó Miklós volt szóvivőjét és Lelovics Ottó kommunikációs szakembert a BKV-ügyben. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta: a bíróság ezzel - az ügyészségi fellebbezésnek helyt adva - megváltoztatta az elsőfokú végzést, amely Horváth Éva és Lelovics Ottó esetében házi őrizetet rendelt el. A Fővárosi Bíróság egyúttal helyben hagyta Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását. A politikust azzal gyanúsítják, hogy utasításokat adott a BKV egyes vezetőinek a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződések megkötésére.

Hűtlen kezelés ügyében nyomoznak az MVM-nél

Több tízmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a Magyar Villamos Művek tevékenységével összefüggésben a Fővárosi Főügyészség. Skoda Gabriella, a vádhatóság szóvivője elmondta: az energetikai cég székházépítése, valamint a szélerőmű projekt beruházása ügyében indult eljárás. Szintén hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Főtáv Zrt. ügyével összefüggésben a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK közlése szerint egy magánszemély tett feljelentést, aki azt állította: a Főtáv nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően vett részt egy csepeli lakópark fűtési rendszerének kiépítésében.

Árvízkészültség a Tisza mentén

Végig árvízvédelmi készültség van érvényben a Tiszán Záhony alatt. Tokajtól Tiszafüredig harmadfokú, a Kiskörei víztározó és Szolnok között másodfokú, míg a többi helyen elsőfokú a védekezés. Országszerte már 1654 kilométeren tartanak fenn fokozott figyelő szolgálatot. A legtöbb, korábban hirtelen megáradt észak-magyarországi folyó már apad, a vízgyűjtőn hullott csapadék miatt azonban a Tiszán és a Szamoson újabb árhullámra számítanak a szakemberek. Közben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója az InfoRádióban arról számolt be, hogy már több mint 40 millió forint gyűlt össze a májusi ítéletidő károsultjai részére a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány által működtetett 1752-es szám segítségével. Lehel László közölte: a kezdeményezésben öt karitatív szervezet vesz részt és már elkezdték az adományok szétosztását.

Kaczysnki-baleset: hibáztak a pilóták

Több vészjelzést is figyelmen kívül hagytak az április 10-én lezuhant lengyel elnöki repülőgép pilótái, és ez okozta a Tu-154-es katasztrófáját. Erről az ügy kivizsgálására létrehozott lengyel állami bizottság vezetője számolt be. A szakértők azt állapították meg, hogy a pilóták nem követték a gép automata figyelmeztető berendezésének utasításait, és figyelmen kívül hagyták azt a jelzést is, hogy túl közel kerültek a földhöz, ezért emeljék fel a gépet. Lech Kaczynski lengyel elnök gépe az oroszországi Szmolenszk mellett zuhant le április 10-én; a szerencsétlenségnek az államfő mellett 96 halálos áldozata volt.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×