eur:
396.94
usd:
354.73
bux:
74202.42
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Harmadfokú készültségre lehet számítani a Tiszán a jövő héten - hírösszefoglaló

Harmadfokú készültségre lehet számítani a Tiszán a jövő héten a vízgyűjtő területeken várható újabb esőzések miatt. A gyász évszázadának lezárultáról beszélt Bölcskei Gusztáv református püspök. Thaiföldi alkotás nyerte el az Arany Pálmát a 63. cannes-i filmfesztiválon

Észak-Magyarországon a folyók többsége továbbra is apad, de a Tiszán a jövő héten várható újabb esőzések miatt Szolnokig harmadfokú készültségre lehet számítani. Jelenleg összesen több mint 1920 kilométeren van védelmi készültség, 130 kilométeren rendkívüli, 266 kilométeren harmadfokú a védekezés. Az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára elmondta: a Sajó, a Bódva és a Hernád is apad, vízszintjük a folyók torkolatánál és Edelényben is csökkent. Kóthay László hozzátette: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz 35 települést, és mintegy kétezer épületet veszélyeztet, 11 lezárt útszakasz és két elzárt település van, Tornabarakony és Tornaszentandrás. Az árvízi védekezés összköltsége mintegy 2,- 2 és fél milliárd forint.

A munkaadói oldal soros elnöke szerint már a jövő hónap közepén megkezdődhetnek a konzultációk az Országos Érdekegyeztető Tanács és az új kormány között. Dávid Ferenc a Munka Törvénykönyvének átfogó módosítását, illetve a sztrájkra és a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó szabályozás átgondolását is fontos célként említette. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára hangsúlyozta: a testület az új kormány megalakulása után folytatja a munkát, és megvitatják a gazdasági konzultáción elhangzott javaslatokat. Kuti László, a munkavállalói oldal soros elnöke, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke kifogásolta, hogy a gazdasági konzultációra nem hívták meg az érdekképviseleteket.

Véget ért a gyász évszázada - mondta pünkösdi beszédében Bölcskei Gusztáv református püspök. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Debrecenben tartott ünnepi istentiszteleten a határon túli magyarok állampolgárságával és a trianoni évforduló emléknappá nyilvánításával kapcsolatos parlamenti kezdeményezésre utalva úgy fogalmazott: Pünkösdkor lendületbe jön Isten országa, és ez a lendület összeforrasztja azt, ami összetartozik. Bölcskei Gusztáv emlékeztetett a Kárpát-medencei református egyházak egy évvel ezelőtti egyesülésére, amelynek évfordulóján az összetartozás kifejezéseként a magyarországi és határon túli református templomokban ugyanazok az imádságok és dicséretek hangzanak el.

Az emberiesség mentsvárának nevezte az egyházat XVI. Benedek pápa a Szent Péter-bazilikában tartott pünkösdi szentmisén. A katolikus egyházfő szerint az egyháznak mindenütt és mindig olyan katolikus és egyúttal egyetemes otthont kell nyújtania, amelyben mindenki ismét magára találhat. A pápa beszédében a diktatúrával és a meghasonlott világgal állította szembe az egyház intézményét.

Varsóban áttörte a gátat és kiöntött a Visztula, elárasztva a lengyel főváros egyik lakatlan negyedét. A hatóságok felkészítették a környéken élőket, hogy szükség esetén ki kell költözniük. A Visztula vízállása szombat reggel 774 centiméter volt Varsóban. Lengyelországban több folyón is árhullám vonul le; eddig 12 ember halt meg az árvizek miatt.

Ötnapos sztrájkba kezdenek hétfőn a British Airways légi utaskísérői, miután a szakszervezet és a vállalatvezetés nem tudott megállapodni a vitás kérdésekben. Ezt a brit légitársaság 13 ezer légi utaskísérőjéből 12 ezret képviselő Unite szakszervezet képviselője mondta a BBC-nek. Az érdekképviselet egyebek mellett a British Airways által tavaly bevezetett, két évre szóló bérbefagyasztás ellen tiltakozik.

Izlandon a legutóbbi megfigyelések szerint csökkent a hat hete kitört gleccservulkán aktivitása. A helyi meteorológiai intézet szóvivője azt mondta: a gleccser kráteréből a hét végén már nem jött a felszínre sem láva, sem vulkánhamu. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy még korai lenne a kitörést hivatalosan befejezettnek nyilvánítani. A vulkánból származó hamufelhő április közepe óta okozott óriási zavarokat az európai légi közlekedésben, egyes légtereket napokra lezártak.

Thaiföldi alkotás nyerte el az Arany Pálmát a 63. cannes-i filmfesztiválon. A zsűri nagydíját a francia Xavier Beauvois Emberek és istenek című filmje kapta, míg a legjobb rendezésért járó elismerést a szintén francia Mathieu Amalric nyerte el Turné című filmjéért. Az idei filmfesztiválon Juliette Binoche lett a legjobb színésznő, a férfi alakításért járó díjat pedig megosztva kapta a spanyol Javier Bardem és az olasz Elio Germano. A 18 versenyfilm között Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmje is szerepelt. A nemzetközi filmszemlén Kocsis Ágnes filmje, a Pál Adrienn nyerte el a filmkritikusok nemzetközi szövetségének díját.

Tűz volt egy német luxushajó gépházában egy norvég kikötőben. A helyi mentőszolgálat szóvivője szerint senki nem sérült meg, a 364, többségében német utas rendben partra szállt. Az oslói magyar nagykövetség információja szerint egy magyar utas is volt a fedélzeten. Az érintetteket a hajótársaság helyezte el és gondoskodott továbbutazásukról.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre
Parlament

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 30. 14:53
×
×
×
×