eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A búcsúzó pártelnök szerint az MSZP nem liheg majd senki nyakában

Ötvenkilenc parlamenti helyet jelent az MSZP számára az egyéni körzetben aratott két győzelem, és a szocialista párt 19 százalékos listás eredménye. A beismert választási vereség után lemondott a pártelnök, és felajánlotta a távozását az MSZP elnöksége is. Mesterházy Attila elvárja kormánytól, hogy az ellenzéket is bevonja az ország irányításába.

Súlyos választási vereségként értékeli az MSZP a parlamenti választások eredményét. A szocialista párt nemcsak a szavazói több mint felét és a kormányzás lehetőségét vesztette el, de sikertelenül szólította fel az állampolgárokat is arra, hogy akadályozzák meg a Fidesz kétharmados többségét. Ezek után a szocialista párt elnöke, Lendvai Ildikó bejelentette, hogy lemond a posztjáról és az elnökség is felajánlja a távozását. Bár a politikus csak legkésőbb június elejéig lesz pártelnök, most meghirdette, hogy az MSZP milyen ellenzék lesz.

"A kétharmados többség megléte nem ígér sok jót, de az MSZP elszántan fel fog használni minden lehetőséget a demokratikus intézmények. A demokratikus nyilvánosság védelmében. Az MSZP nem liheg majd senki nyakában, nem cirkuszol, de kemény és felelős ellenzékként a demokrácia és a progresszió szószólója lesz" - mondta Lendvai ildikó.

Az MSZP országos listavezetője szerint a kétharmad példa nélküli felhatalmazást jelent a Fidesz számára. Mesterházy Attila arra kérte az új kormányt, hogy vonja be az ellenzéket is az ország irányításába.

"Elvárjuk a következő kormánytól, hogy nemzeti sorskérdésekben konzultáljon az ellenzékkel. Ebben a következő időszakban a demokratikus erőknek együtt kell működniük a parlamentben. A nemzeti ügyek nem attól lesznek nemzeti ügyek, hogy annak nevezik őket, hanem attól, hogy valaki megkérdezi az ellenzék véleményét, hiszen sokan nem a Fideszre szavaztak. Az ő érdeküket is kell képviselni a parlamentben" - mondta Mesterházy Attila.

A politikus reméli, hogy párbeszédes kormányzás kezdődik nyáron. A sajtótájékoztatón kérdéseket nem lehetett feltenni, így nem tudni, hogy Mesterházy Attila elvállalná-e az MSZP vezetését. Bárhogy is lesz, vélhetően a politikus marad a parlamenti frakció vezetője, ezután viszont csak 59 fős képviselőcsoportot kell igazgatnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×