INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A búcsúzó pártelnök szerint az MSZP nem liheg majd senki nyakában

Infostart / InfoRádió
Ötvenkilenc parlamenti helyet jelent az MSZP számára az egyéni körzetben aratott két győzelem, és a szocialista párt 19 százalékos listás eredménye. A beismert választási vereség után lemondott a pártelnök, és felajánlotta a távozását az MSZP elnöksége is. Mesterházy Attila elvárja kormánytól, hogy az ellenzéket is bevonja az ország irányításába.

Súlyos választási vereségként értékeli az MSZP a parlamenti választások eredményét. A szocialista párt nemcsak a szavazói több mint felét és a kormányzás lehetőségét vesztette el, de sikertelenül szólította fel az állampolgárokat is arra, hogy akadályozzák meg a Fidesz kétharmados többségét. Ezek után a szocialista párt elnöke, Lendvai Ildikó bejelentette, hogy lemond a posztjáról és az elnökség is felajánlja a távozását. Bár a politikus csak legkésőbb június elejéig lesz pártelnök, most meghirdette, hogy az MSZP milyen ellenzék lesz.

"A kétharmados többség megléte nem ígér sok jót, de az MSZP elszántan fel fog használni minden lehetőséget a demokratikus intézmények. A demokratikus nyilvánosság védelmében. Az MSZP nem liheg majd senki nyakában, nem cirkuszol, de kemény és felelős ellenzékként a demokrácia és a progresszió szószólója lesz" - mondta Lendvai ildikó.

Az MSZP országos listavezetője szerint a kétharmad példa nélküli felhatalmazást jelent a Fidesz számára. Mesterházy Attila arra kérte az új kormányt, hogy vonja be az ellenzéket is az ország irányításába.

"Elvárjuk a következő kormánytól, hogy nemzeti sorskérdésekben konzultáljon az ellenzékkel. Ebben a következő időszakban a demokratikus erőknek együtt kell működniük a parlamentben. A nemzeti ügyek nem attól lesznek nemzeti ügyek, hogy annak nevezik őket, hanem attól, hogy valaki megkérdezi az ellenzék véleményét, hiszen sokan nem a Fideszre szavaztak. Az ő érdeküket is kell képviselni a parlamentben" - mondta Mesterházy Attila.

A politikus reméli, hogy párbeszédes kormányzás kezdődik nyáron. A sajtótájékoztatón kérdéseket nem lehetett feltenni, így nem tudni, hogy Mesterházy Attila elvállalná-e az MSZP vezetését. Bárhogy is lesz, vélhetően a politikus marad a parlamenti frakció vezetője, ezután viszont csak 59 fős képviselőcsoportot kell igazgatnia.


A címlapról ajánljuk