eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Lemond Lendvai Ildikó és az MSZP elnöksége

Lemond Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke és a párt egész elnöksége benyújtja lemondását a kongresszusnak - jelentette be a politikus háromnegyed kilenc előtt pár perccel. Mesterházy Attila, a szocialisták listavezetője gratulált a választási győzelemhez a Fidesz-KDNP-nek és az ország új miniszterelnökének.

Az MSZP tartozik az országnak azzal, hogy szembenézzen saját hibáival. Sajnálom, hogy csalódást okoztunk azoknak a szavazóknak, akik elpártoltak tőlünk - mondta Lendvai Ildikó, aki hozzátette: lemond pártelnöki tisztségéről, és az elnökség is felajánlja a lemondását a kongresszusnak. A május végére, június elejére összehívandó eseményen új elnökséget választanak és döntenek a teljes tisztújítás időpontrjáról.

Hozzátette: az MSZP abban érdekelt, hogy az ország boldoguljon, ezért a párt ehhez javaslatokkal és kritikákkal járul majd hozzá. AZ MSZP nem liheg senki nyakán, nem cirkuszol, hanem felelős pártként az ellenzék szószólója lesz - hangsúlyozta a politikus.

Lendvai Ildikó szerint az MSZP megmaradt szavazói rendkívüli teljesítménnyel tartották életben a baloldalt. Beleroppantunk volna bármelyik nehézségbe, ha ők nem bíznak bennünk - tette hozzá.

Mesterházy Attila, a párt listavezetője a sajtótájékoztatón gratulált a Fidesz-KDNP-nek és az ország új miniszterelnökének a győzelemhez. Elsimerte, hogy az MSZP komoly vereségen van túl a két parlamenti választási forduló után, a pártnak fel kell készülnie az ellenzéki szerepre.

Hangsúlyoza: diktátumos kormányzás helyett párbeszédes kormányzást várnak a kétharmados többséget szerzett párttól. Úgy vélte: az újonnan megalakuló Országgyűlésben nemcsak a kabinet és az ellenzék között, hanem a demokratikus pártok és a szélsőséges erők között is húzódik törésvonal. Hozzátette: ebben a helyzetben együttműködést remélnek a demokratikus erőktől.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: elvárják a Fidesztől, hogy a nemzeti sorskérdésekben konzultáljon az ellenzékkel, amelynek mostantól az MSZP lesz a vezető ereje. A szocialistáknak azt mondta: a következő időszakban értékelni kelll az elmúlt 4, 8 és 20 év eseményeit, fel kell készülni a konstruktív ellenzéki szerepre és segíteni kell az országot az európai úton tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×