eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Atkári: Mesterházy nem ok, hanem következmény - lapszemle

Mesterházy Ernő már a Combino-tender körül is kavart Demszky Gábor bizalmasaként - állítja a Népszabadságban Atkári János, volt gazdasági főpolgármester-helyettes.

Szerinte egyébként Mesterházy nem ok, hanem következmény; Demszky hagyta, hogy kinyíljon egy kiskapu, amelyen Mesterházy, majd az emberei benyomulhattak. Atkári egyébként elképzelhetőnek tartja, hogy Demszky, ahogy azt állítja is, valóban csak a sajtóból értesült a BKV-ügyekről: Atkári egyfelől nem feltételezi, hogy ilyen jelenségeket tudatosan takargatni akart volna, ezt már a veszélyérzete is megakadályozta volna. Másfelől Demszky olyan zilált szervezeti rendszer csúcsán ül, amely nem biztosítja a szabályozott ellenőrzés-önellenőrzés eredményes működését, mondja a főpolgármester egykori helyettese - írja a Népszabadság.

A Magyar Nemzet szerint májusig is megúszhatja tárgyalásait Kolompár Orbán.
Bár eredetileg februárig napolták el tavaly novemberben Kolompár Orbán büntetőperének tárgyalását, lehet, hogy májusig nem kell bíróság elé állnia a roma vezetőnek. Az Országos Cigány Önkormányzat és a Roma Összefogás Párt elnöke úgy irányíthatja etnikai pártja kopogtatócédula-gyűjtését, hogy nem tisztázta magát a vádak alól.

A nyomozók tovább keresik az októberi tiszai tragédia felelőseit, de precízebben kérik az orvosi adatokat az ÁNTSZ-től. Azt nem árulták el, mi volt a gond a megkereséssel - írja az index.hu. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint szakmailag indokoltan, de formai és eljárásjogi hibával adták ki az ÁNTSZ Szegedi Mórahalmi Kistérségi Intézete számára azt a megkeresést, amelynek célja, hogy megállapítsák, kik próbáltak koszovóiakat becsempészni Magyarországra tavaly október 15-én. A tiltott határátlépést a Tiszán kísérelték meg, de a csónak felborult, a benne ülők vízbe estek. A balesetben tizenegyen haltak meg.

A Napi Gazdaság szerint júniusban egy tesztszemeszterrel kezdődik az oktatás a Bojár Gábor alapította AIT-n, majd ennek tapasztalatai alapján jövő februárban indul a rendes oktatás. A koncepció időközben módosult: az intézmény nem egyetemként, hanem egyetemek "beszállítójaként" működik majd.

A Világgazdaság szerint mélypontjához érhet a hazai lízingpiac. Bár az utolsó negyedévben valamicskét javított, ám tavaly így is több mint 60 százalékkal visszaesett a hazai lízingpiac. A cégek által finanszírozott eszközök értéke mindössze 468,08 milliárd forintot ért el. A szereplők ugyanakkor mérsékelten optimisták: véleményük szerint a lakossági szegmensben az idén eljön a mélypont, a múlt évet megközelítő szerződésállományra lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×