eur:
393.84
usd:
369.01
bux:
65776.1
2024. április 23. kedd Béla

Márciustól drágulhat az autópálya-matrica

Márciustól drágulhatnak az autópálya-matricák, amennyiben a jövő hét végéig megszületik a miniszteri rendelet módosítása. A tárca már októberben kidolgozta a javaslatot, ám a márciusi bevezetést csupán technikai lehetőségnek tartják.

Átlagosan 7-8 százalékkal drágulnának az éves, a havi és a heti autópálya-matricák, a legolcsóbb és legnépszerűbb kategóriában viszont - ez a négynapos matricát jelenti - 24 százalékos lenne az árnövekedés a tárca tavaly októberben kidolgozott javaslata szerint. Utóbbi esetben tehát 1170-ről 1450 forintra emelkedne az úthasználat díja.

Az Állami Autópálya-Kezelő szóvivőjétől az InfoRádió megtudta: tavaly 17 millió 300 ezer eladott matricából 10 millió 700 ezer volt a négynapos, tehát több mint minden második vásárlót érintené a 24 százalékos emelés.

A szaktárca a kezdeményezést egyebek mellett az indokolta, hogy az árak 2006 óta érdemben nem változtak, miközben a hazai autópályák forgalmában az EU bővítése miatt egyre növekvő arányban jelennek meg külföldi járművek.

A díjak legkorábban március elsejétől emelkedhetnek. Ehhez azonban legkésőbb a jövő hét végéig meg kellene jelennie a kérdést szabályozó miniszteri rendelet módosításának. A tárca sajtóosztályán ezt úgy kommentálták: ez egy technikai lehetőség, az egyeztetések még nem zárultak le, a változás költségvetési vonzatait is újra át kell tekinteni, tehát a bevezetés ideje későbbre tolódhat, de elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy a jelenlegi kormányzat már nem hoz döntést a kérdésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×