eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Éjszaka újabb jelentős havazás várható - képek

Budapesten elállt a hóesés, de korábban jelentős fennakadásokat okozott a havazás. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 94 szóró munkagépe síkosságmentesíti a fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető utakat. A BKV fődiszpécsere azt közölte, hogy a cég járművei minden vonalon járnak, de a menetidő 15-20 perccel megnövekedett. A MÁV járatai Budapesten és környékén, valamint Miskolc térségében késnek. Este és vasárnap újabb jelentős havazás várható.

Budapesten elállt az intenzív hóesés, de este folytatódhat a havazás, az előrejelzések szerint további 20 centiméternyi hó eshet le rövid idő alatt. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. mérései szerint 24 centiméternyi hó esett a fővárosban - közölte a cég szóvivője.

Horti Zsófia délután azt mondta, 1.170 hómunkás és 94 szóró munkagép síkosságmentesíti a fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető utakat, ám mivel eddig folyamatosan havazott, a letakarított utak nagyjából fél órán belül újra havasak lettek.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője kiemelte, amíg nem havazik, a cég emberei gőzerővel dolgoznak, de ha este újra kezdődik a hóesés, akkor kezdik elölről a szélmalomharcot.

A szóvivő azt tanácsolta, hogy csak végszükség esetén üljenek autóba az emberek, inkább BKV járatait használják. Felhívta az ingatlantulajdonosok, üzemeltetők figyelmét arra, hogy meg kell tisztítaniuk a járdákat. A cég várja hómunkások jelentkezését is.

A BKV felkészült a legrosszabbra

A BKV fődiszpécsere, Mezei László azt közölte, hogy a cég járművei minden vonalon járnak, de a menetidő 15-20 perccel megnövekedett. A villamosvonalakon a váltók eltömődése miatt, a hegyi utakon pedig a nagy mennyiségű hó miatt lehetnek késések - emelte ki. Hozzátette, a fogaskerekű és sikló leállt biztonsági okokból.

A fődiszpécser hangsúlyozta, felkészültek a legrosszabbakra is, és sok dolgozót rendeltek be a munkák megkönnyítése érdekében.

A BKV Zrt. közleményében azt írta, minden rendelkezésre álló erőforrást igénybe vesz annak érdekében, hogy a megváltozott időjárási viszonyok közt járatai és járművei a fokozottan balesetveszélyes időszakokban és nehezített közlekedési helyzetekben is helytálljanak.

A megállók takarítása folyamatos, de a BKV továbbra is felhívja minden utas figyelmét, hogy a járművek lépcsői csúszósak lehetnek, ezért fokozottan figyeljenek a fel- és leszállásnál.

Késnek a vonatok is

A MÁV Zrt. közleménye szerint a vasútvonalakon rendelkezésre állnak a szükséges technikák, illetve a hómunkások folyamatosan tisztítják a vasúti váltószerkezeteket annak érdekében, hogy a havazás miatt biztosítható legyen a


Hóhelyzet a Hegyvidéken (képgaléria)

menetrend szerinti vasúti közlekedés. Ennek ellenére - a Budapesten és környékén kialakult intenzív havazás miatt - váltó állítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, aminek következtében átlagosan 15-20 perces késéssel közlekedhetnek a személyszállító vonatok Budapest elővárosában. Miskolc térségében átlagosan 10 perces késésekre lehet számítani. Az ország más területein nem okoz komolyabb fennakadásokat, késéseket a havazás. indhárom budapesti fejpályaudvar, a Keleti, a Nyugati és a Déli is fogad és indít járatokat.

A MÁV közlése szerint szombat éjfélig, a Budapestre érkező és az onnan induló InterCity vonatok helyjegy és pótjegy megváltása nélkül vehetők igénybe. A Budapestre érkező, illetve az onnan induló IC-vonatok esetében az előre megváltott helyjegyek és pótjegyek kezelési költség levonása nélkül visszatéríthetők.

Szombat este 7 óráig bezárt a Ferihegyi repülőtér - közölte az InfoRádióval Szilágyi Károly, a Budapest Airport Zrt. szóvivője. A Ferihegyre érkező repülőgépek vagy el sem indultak vagy a környező repülőtereken szállnak le. Budapestről egyelőre nem tudtak felszállni sem a gépek a havazás miatt.

Vörös riasztás

Közben vörös riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország középső részére. A figyelmeztetés szerint 24 óra alatt helyenként 20 centiméternél is több friss hó várható.

Tízévente egyszer fordul elő, hogy 24 óra alatt annyi hó essen, mint most a fővárosban - közölte Polyánszky Zoltán veszélyjelző meteorológus. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: méréseik szerint a fővárosban átlagosan 22 centiméternyi hó esett. Ettől a város különböző részein akár öt-hat centiméteres eltérés is lehet - tette hozzá.

Felidézte: a 24 óra alatt leesett legtöbb hó rekordja 1999-ben volt, amikor 28 centimétert mértek. A 48 órás rekord pedig 38 centiméter.

Polyánszky Zoltán a várható időjárásról szólva hangsúlyozta: késő este, éjszaka újabb hóesés várható, ami valószínűleg elkerüli a főváros nagy részét. Budapest dél-keleti felében azonban további öt-tíz centiméteres hóra számítanak.

Szintén szombat este kezdődhet egy jelentősebb havazás Észak-Kelet- és Kelet-Magyarországon. Ezeken a területeken akár harminc centiméternél is több hó eshet.

A meteorológus szerint vasárnap az egész ország területén lehet számítani hóra, csapadékra.

Budapesten jelentősen javult a levegő minősége. Napi átlagban a szálló por koncentrációja azonban még eléri az egészségügyi határértéket.

Több riasztást kapnak a mentősök

Az Országos Mentőszolgálatnál egy átlagos szombathoz képest tíz százalékkal több riasztás futott be délután három óráig. Valics Dezső, a mentőszolgálat sajtóügyeletese elmondta: ez az adat azokra a helyekre jellemző az országban, ahol esett a hó.

Hozzátette: Budapesten az intenzív havazás miatt a szokásosnál lassabban tudtak közlekedni, de minden beteghez eljutottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×