eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Miért ilyen engedékeny a magyar sztrájktörvény?

A magyar sztrájktörvény lehetővé teszi, hogy a dolgozók előzetes értesítés, érdemi tárgyalás, minimális szolgáltatás és tájékoztatási kötelezettség nélkül szinte bárhol és bármeddig szüneteltethessék a munkát, figyelmen kívül hagyva, hogy a munkáltatójukon kívül kinek okoznak még kárt ezzel. Miért alkotott ennyire hiányos sztrájktörvényt a rendszerváltáskori parlament? Az InfoRádió kérdésére az egykori Ellenzéki Kerekasztal tagja, a jelenleg jogászként dolgozó Hack Péter volt országgyűlési képviselő adott választ.

A rendszerváltás idején az új alkotmányhoz kapcsolódóan egy sor olyan törvény született meg még az egypárti parlament döntése nyomán, amelyek a nemzetközi jogban is elismert alapjogokat biztosítják. Ilyen volt a gyülekezési jogról, a pártokról, a választásról szóló törvény, valamint az 1989. évi hetedik törvény a sztrájkról. Korábban Magyarországon évtizedeken át tilos volt munkabeszüntetést tartani - mondta az InfoRádiónak Hack Péter volt országgyűlési képviselő.

Éppen ezért a kérdésben nem is volt tapasztalata az ország vezetésének, a törvény pedig olyan időszakban született, amikor a piacgazdaság keretei nem alakultak ki. A jogszabályt ráadásul olyan politikai többség fogadta el, amely hagyományosan arra volt büszke, hogy a dolgozók érdekeit képviseli, még ha ezt a valóságban nem is tette meg - magyarázta az egykori Ellenzéki Kerekasztal tagja.

A sztrájkról éppen ezért egy olyan, mindössze hét paragrafusból álló törvény született, amely az akkori kor lenyomatát tükrözi, és egyáltalán nem számol azzal a komplex társadalmi jelenséggel, ami a XXI. században kialakult - fogalmazott a jogász, hozzátéve: abban az időszakban minden alapjogot olyan felfogásban szabályoztak, hogy azok minél kevesebb korláttal érvényesüljenek.

Hack Péter emlékeztetett: nemrégiben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vetette fel, hogy indokolt a közszolgáltató szférában szabályozni a sztrájkot, hiszen a kiszámíthatatlanság és az, hogy gyakran a minimális szolgáltatást sem biztosítják, óriási nehézséget okoz a lakosságnak és a munkaügyi konfliktusban nem érintett állampolgárok alapjogait korlátozza.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×