eur:
393.86
usd:
368.46
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Az SZDSZ is rábólintott az MDF-fel közös listára - lapszemle

Az MDF szerdai igenje után az SZDSZ is rábólintott a választási szövetség megkötésére. Eszerint több politikusuk felkerülhet az MDF listájára, ők pedig pénzzel és infrastruktúrával segítenék a mindkét téren szűkösen álló fórumot.

A Népszabadság úgy tudja: Demszky Gábor főpolgármester jobbkeze, Mesterházy Ernő milliárdos szállna be a kampányköltségekbe, így az sem véletlen, hogy alapvetően fővárosi SZDSZ-politikusok kerülhetnek majd a listára. De a listákon csak néhány - feltehetőleg az országos és a fővárosi listán is három-három, de összesen tíznél biztosan kevesebb - hely jutna az SZDSZ-eseknek.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy érdekes módon pótolhatják a hazai önkormányzatok azt a megközelítőleg százmilliárd forintot, amit a megszorításokkal vett el tőlük a Bajnai-kormány. A helyhatóságok könnyedén rátehetik a kezüket az államkasszát gazdagító vagyonadó jelentős részére. A megoldás a következő: a törvény úgy rendelkezik, hogy a lakások, üdülők után fizetendő vagyonadóból le lehet vonni azt az összeget, amelyet az adott ingatlan után a helyi önkormányzat építményadóként már beszedett. Tehát az önkormányzatnak fel kell emelnie az ingatlanok után fizetendő adót, lehetőleg úgy, hogy ez a tehernövelés kizárólag azokra az otthonokra vonatkozzon, amelyek után vagyonadót is kell róni. A levonási szabály miatt a vagyonadó összegének döntő hányada a helyhatóságnál köthet ki.

A Világgazdaság arról számol be, hogy bár a gyorsabb eljárást és az ügyfélérdekeket kívánják szolgálni, zavart okoznak az új cégjogi szabályok, a bejegyzési illeték és a közzétételi költség kifizetésének módja éppúgy, mint a cégvezetők lakcímének "titkosítása".

A Napi Gazdaság arról ír, hogy bár a változó adószabályok miatt sokan 2009 végén előrehozott üdülésicsekk-vásárlásokra számítottak, az MNÜA-tól csupán 9,7 milliárd forint értékben vettek a munkáltatók, szemben a 2008-as 10,6 milliárddal. Ezzel együtt tavaly 15 százalékkal nőtt a csekkek értékesítése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×