eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin

Döntött a kormány a lakossági hitelezés szabályozásáról - a nap legfontosabb hírei

Döntött a lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló rendeletről a kormány. A tájékoztatás szerint a rendelet célja, hogy elősegítse a felelős hitelezést, és mérsékelje a devizaalapú hitelek kockázatait.

A döntés szerint a pénzügyi intézmények a jövőben csak hitelképességi vizsgálat alapján nyújthatnak hitelt, a feltételeket belső szabályzatban kell rögzíteniük. Hitelnyújtás előtt meg kell állapítani a kérelmező hitelezhetőségi limitjét, a havi törlesztő részlet pedig euróhitel esetében nem haladhatja meg ennek 80, más devizahitel esetén pedig a 60 százalékát. Az új rendelet az ingatlan-jelzálog hitelek mértékét is szabályozza.

Elvi megállapodás az olajvitában Ukrajna és Oroszország között

Létrejött az elvi megállapodás Ukrajna és Oroszország között az európai fogyasztóknak szánt orosz nyersolaj jövő évi ukrajnai tranzitjáról. Az egyezményt az orosz energiaügyi minisztérium szerint két napon belül aláírják. A tárca hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy nem várható fennakadás az olajellátásában. Korábban Oroszország arról tájékoztatta az Európai Uniót, hogy a vita miatt leállhat az olajszállítás a Barátság Kőolajvezetéken, így Magyarországra sem jutna el az energiahordozó. Ha ez be is következne, akkor sem lenne veszélyben a lakossági ellátás, mivel a Molnak 90 napra elegendő stratégiai tartaléka van. A magyar olajtársaság a leállásra vonatkozó hírre reagálva azonnal jelezte, hogy felkészült egy esetleges krízis kezelésére.

Szerdán ismét drágul az üzemanyag

Szerdán ismét drágulnak az üzemanyagok; a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 6, a gázolajé 4 forinttal emelkedik - közölte piaci forrásokra hivatkozva a portfolio.hu elemzője. Takács Szabolcs az InfoRádióban azt mondta: az átlagár szerdától a gázolaj esetében literenként 285-286, a benzinében 299-300 forint lesz. A szakember a nemzetközi jegyzésárak emelkedésével indokolta a Mol lépését. Szólt arról is, hogy a jövedéki adó mértékének január elsejei emelése miatt a héten összesen 20 forinttal nőhet a benzin és 13 forinttal a gázolaj ára. Takács Szabolcs hozzátette ugyanakkor: azt nem tudni, hogy a Mol azonnal érvényesíti-e a piaci folyamatokat az árakban.

Nincs megállapodás a BKV-nál a kollektív szerződésről

Nem sikerült megállapodni a kollektív szerződés meghosszabbításáról a BKV vezetésének és a cégnél működő szakszervezetek képviselőinek. A tárgyalásokat kedden folytatják. A BKV a legutóbbi, múlt heti egyeztetésen többet ajánlott a szakszervezeteknek, mint amennyit a munka törvénykönyve biztosítana, ám kevesebbet, mint a jelenleg még érvényes kollektív szerződés.

Egy hét alatt 336 embert vittek körházba az új vírus miatt

336 embert vittek kórházba a múlt héten az új típusú influenza miatt - mondta az InfoRádióban az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc hangsúlyozta: közülük 48 beteg került intenzív osztályra, és 28 esetében volt szükség gépi lélegeztetésre, mert állapotuk életveszélyes volt. A szakember szólt arról is, hogy a megbetegedések száma nem nőtt ugyan, de ezzel nem áll arányban a H1N1-es vírus okozta súlyos szövődmények, illetve a halálesetek gyakorisága.
A kórházak megkapták a beígért 6 milliárd forintot

Átutalták a kórházaknak az októberi megállapodásban szereplő 6 milliárd forintos többlettámogatást - közölte az Egészségügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az összeget január elejétől használhatják fel az intézmények. Varga Ferenc, a Kórházszövetség elnöke az InfoRádióban azt mondta: a megállapodásban valóban csak decemberi átutalás és nem felhasználás szerepel, bár korábban azt szerették volna, hogy még az év végén hozzájussanak a kórházak az összeghez.

Magyarország kezdeményezte Farkas Péter kiadatását

Már megtette a szükséges lépéseket az Andorrában elfogott Farkas Péter mielőbbi kiadatása ügyében az igazságügyi tárca. Robert Guirao, az andorrai rendőrség nemzetközi együttműködési csoportjának vezetője az InfoRádióban elmondta: a magyar kormánynak 40 napja van arra, hogy diplomáciai úton kezdeményezze a kiadatást a megfelelő iratok csatolásával. A Fővárosi Bíróság kábítószerrel visszaélés miatt december 10-én ítélte jogerősen 7 év fogház-büntetésre a volt sportolót.

Ferihegyen is szigorították a biztonsági intézkedéseket

A Ferihegyi repülőtéren is megerősítették a biztonsági intézkedéseket az egyik amerikai utasszállító gép elleni pénteki merényletkísérlet miatt. A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: fokozottan vizsgálják majd az utasokat, illetve csomagjaikat, valamint növelik a járőröző rendőrök számát. Horváth Katalin Fanni szerint a megelőző intézkedések miatt nem várható jelentősebb torlódás. A Delta-Northwest légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatát egy nigériai terrorista próbálta meg felrobbantani.

Két ember meghalt egy építkezésen - rájuk omlott a föld

Ráomlott a föld négy munkásra délután a Somogy megyei Dávodpusztán, ketten közülük meghaltak. Heizler György, a megyei katasztrófavédelem vezetője az InfoRádióban elmondta: a négy emberre akkor dőlt rá a föld, amikor egy markológéppel már kiásott, három méter mély árokban dolgoztak. Az árokkal két halastavat akartak összekötni. A rendőrség arról számolt be, hogy a balesetben egy 49 éves böhönyei férfi és 17 éves fia vesztette életét.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×