eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A kettős állampolgárságról tartott népszavazásra emlékeztek - a nap hírei

Elfogadta az MSZP választmánya is a párt országos választási listáját. A BKV és a Budapest Airport jogi igazgatójának előzetes letartóztatását kezdeményezte a rendőrség. Oroszországban 109-re emelkedett a perm-i tűzvész halálos áldozatainak száma. A nap legfontosabb hírei december 5-én, szombaton.

Elfogadta az MSZP választmánya a párt elnöksége által jóváhagyott országos listát. A két testület a névsort közösen terjeszti a kongresszus elé. A választmány először a lista első 20 helyén szereplők névsoráról döntött. Az első 10 helyen Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Lendvai Ildikó pártelnök, Kovács László volt uniós biztos, Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő, Botka László, Csongrád megyei elnök, Szekeres Imre elnök-helyettes, Kiss Péter alelnök, Simon Gábor választmányi elnök, Lamperth Mónika elnök-helyettes és Ujhelyi István alelnök neve szerepel. Mesterházy Attila úgy vélte: a lista kiegyensúlyozott és az egységet tükrözi. Szili Katalin az MSZP a választmányi ülésén megerősítette, hogy nem kíván szerepelni a listán. A volt házelnök közölte: az összeállított névsor nem tükrözi a párt megújulását. Közben Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője az MSZP döntésére utalva úgy nyilatkozott: a múlt emberei a múlt listáját állítják össze.

A BKV és a Budapest Airport jogi igazgatójának előzetes letartóztatását kezdeményezte a rendőrség; a pénteken őrizetbe vett két vezetőt bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Az ügynek rajtuk kívül még 3 gyanúsítottja van. A Magyar Televízió úgy tudja, hogy a BKV jogi igazgatóját - aki korábban a Budapest Airportnál dolgozott - akkor érték tetten, amikor egy bevásárlóközpont parkolójában tízmillió forint vesztegetési pénzt vett át a BKV-val szerződésben álló egyik cég képviselőjétől. A rendőrök több helyszínen is házkutatást tartottak, dokumentumokat és számítástechnikai adathordozókat foglaltak le. A Budapest Airport jogi igazgatóját lakásán fogták el. Azzal gyanúsítják, hogy a BKV jelenlegi jogi igazgatójával összejátszva pénzért belső információkat szivárogtatott ki, hogy egyes cégek megrendeléseket kaphassanak a Budapest Airporttól. A nyomozók szerint ezek a cégek folyamatosan, többszörösen túlszámlázták az elvégzett munkát, és az így szerzett többletbevétel egy részét később visszajuttatták a Ferihegyi repülőteret üzemeltető vállalat igazgatójának.

Határon túli magyar vezetők részvételével tartott megemlékezést a Polgárok Háza a kettős állampolgárságról rendezett népszavazás 5. évfordulója alkalmából. A fideszes Hende Csaba, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnöke reményét fejezte ki, hogy a Polgárok Házában utoljára emlékeznek meg az öt ével ezelőtti szavazásról - utalva arra, hogy egy új kormány megalakulása után megoldódhat a kettős állampolgárság ügye.

A környezetvédelmi miniszter szerint átlátható és hatékony a kvótabevételek felhasználása. Szabó Imre közölte: a szén-dioxid-kvótakereskedelem a jogszabályoknak megfelelően zajlik, és a projektek koordinálását az év közepe óta önálló klímapolitikai szakállamtitkárság is segíti. Korábban a Lehet Más a Politika a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium előtt tartott demonstrációt. A párt úgy véli, hogy a klímavédelmi szabályozás hazai végrehajtásával komoly bajok vannak, így eltűnnek a klímavédelem pénzei.

Megkapta a H1N1 elleni védőoltást, mégis megbetegedett egy 29 éves férfi a vírustól Debrecenben. Az RTL Klub Híradója úgy tudja: az új típusú influenza vírusa mellett egy baktérium is megtámadta a férfi szervezetét. Tüdőgyulladása van, egy ideig géppel kellett lélegeztetni, de már jobban van. A beteg másfél hónapja kapta meg a H1N1 elleni védőoltást. Az RTL Klubnak nyilatkozó virológus szerint akár bele is halhatott volna a fertőzésbe, ha nincs beoltva.

Elsősorban az ipar és kereskedelem területén jelenthet előrelépést a köztársasági elnök távol-keleti körútja. Ezt maga Sólyom László mondta az InfoRádiónak tokiói látogatása utolsó napján adott interjújában. Hozzátette: Dél-Koreával és Japánnal abban állapodtak meg, hogy elsősorban a zöld ipart fogják közösen fejleszteni. Hangsúlyozta: konkrét ígéreteket is kapott arra, hogy a két ország bővíti a már Magyarországon lévő üzemei kapacitását.

Oroszországban 109-re emelkedett a perm-i tűzvész halálos áldozatainak száma. A hatóságok őrizetbe vették a kiégett mulató vezetőjét, a klub két tulajdonosát, művészeti vezetőjét és azt a vállalkozót, aki a tüzet okozó petárdákat szállította. Jelenleg 130-nál több embert ápolnak kórházban, mintegy 80-nak közülük súlyos, körülbelül 20-nak válságos az állapota. A hatóságok az első hírekkel ellentétben azt hangsúlyozták, hogy nem volt robbanás a szórakozóhelyen; a tüzet egy sűrített gázzal, vagy sűrített levegővel működő, úgynevezett hideg tűzijáték petárdája okozta. Dmitrij Medvegyev elnök a permi tűz miatt hétfőre országos gyásznapot rendelt el.

Olaszországban letartóztatták a szicíliai maffia, a Cosa Nostra két vezérét, feltehetően a szervezet második és harmadik emberét. Az olasz hatóságok közlése szerint a 28 éves Giovanni Nicchi Palermóban, a 74 éves Gaetano Fidanzati Milánóban került rendőrkézre. Silvio Berlusconi miniszterelnök rendkívüli csapásnak minősítette a maffia szempontjából az elfogásokat. A szicíliai maffiát feltehetően az 51 éves Matteo Messina Denaro vezeti, aki 1993 óta van szökésben.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×