eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bajnai szerint a nagykövetek nem a kormányt kritizálták

A miniszterelnök szerint nem a kormányt, hanem azokat a független testületeket, szervezeteket, pártokat, önkormányzatokat bírálta kilenc állam budapesti nagykövetsége, amelyek szerintük külföldi befektetők ellen irányuló lépéseket tettek.

Bajnai Gordon azután beszélt erről, hogy találkozott az érintett nagykövetekkel. A kilenc diplomáciai képviselet a múlt héten ismertetett közös nyilatkozatában azt írta: a sok területen átláthatatlan viszonyok visszatarthatják a külföldi befektetőket.

Arra a kérdésre, mivel indokolták a nagykövetek, hogy nyílt levél formájában tették közzé álláspontjukat, azt válaszolta: a nagykövetségek úgy érezték, hogy Magyarország érdekében meg kell szólalniuk.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a nagykövetek a megbeszélésen világossá tették, hogy Magyarország barátai és Magyarország érdekében cselekedtek. Én magam is barátként és szövetségesként tekintek rájuk, ahogyan a magyarországi befektetők is - közölte.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy a külföldi befektetők Magyarországon több mint 500 ezer embernek adnak munkát.

Kiemelte: ha csak ebbe belegondolunk, akkor is világosan látszik, milyen óriási vesztenivalója van az országnak; ezért komolyan kell venni a figyelmeztetéseket.

A kormányfő tájékoztatta a nagyköveteket arról, milyen intézkedéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy javítsa a befektetői bizalmat. Ezek közül a korrupció elleni fellépést nevezte a legfontosabbnak és ismertette a parlament előtt lévő törvényjavaslat főbb intézkedéseit.

Szintén fontosnak tartja, hogy az Országgyűlés dönteni fog a párfinanszírozás átalakításáról. Mint mondta, erről is kérdezték a nagykövetek.

Beszámolt arról: a nagykövetek konkrét ügyeket is felvetettek. Példaként Suez-csoportot Pécsett ért atrocitást vagy az országos kereskedelmi rádiók frekvenciájának ügyét. Előbbiről elmondták, példa nélküli módon, egy jogi vitát erőszakos úton próbált rendezni egy önkormányzat, amelynek az a dolga, hogy a jog betartását képviselje - idézte fel.

A miniszterelnök a nagyköveteknek ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány felajánlotta a közvetítést, amelynek eredményeként múlt hét szerdán leült egymással a város és a francia cég vezetése.

Mint mondta, több nagykövet is beszélt arról, hogy közvetlen negatív élményeik vannak az országos kereskedelmi rádiók frekvenciapályázata kapcsán. A kormányfő a nagyköveteknek jelezte, hogy időben szólt aggályairól, és támogatja a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását.

Az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetsége a múlt héten, közös nyilatkozatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik, majd ehhez azt is hozzátették, hogy befektetőik aggodalmát különösen a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein megmutatkozó "nem transzparens", nem átlátható "megnyilvánulások" váltották ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×