eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Drámai a helyzet drogfronton

Kritikus állapotban van itthon a legsúlyosabb állapotban lévő drogfüggők ellátása - mondta Topolánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgató-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában. Zacher Gábor toxikológus pedig azt emelte ki, a drogfogyasztási szokásokat tekintve nagyon fontos, hogy milyen értékrendet közvetít egy ország.

Állami eszközökkel nehéz a drogfogyasztás mintázatát befolyásolni, viszont a kezelések területén az államnak több lehetősége és felelőssége van - mondta az InfoRádió aréna című műsorában a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgató-helyettese. Topolánszky Ákos hangsúlyozta: szomorú, hogy mennyi mindent nem tett meg az állam az ellátás területén az elmúlt években.

Az ártalomcsökkentő szolgáltatások kapacitása növekedett, létrejött néhány drogambulancia, de a fekvőbeteg-ellátás kritikus állapotban van - fejtette ki. Az igazgató-helyettes szerint az egészségügyi tárca alig áldozott erre a területre, kilenc év alatt 70 millió forintot, miközben 2,7 milliárdra lett volna szükség a fejlesztésekhez.

Drámai helyzetben vannak a problémás drogfogyasztók, vagyis azok, akik napi rendszerességgel fogyasztanak kábítószert, ugyanis neki egy évben többször speciális orvosi ellátásra lenne szükségük, mégis mindössze 12-13 százalékuk kap ilyen ellátást - emelte ki Topolánszky Ákos. Hozzátette: ez alkotmányos probléma, mivel nem kapják meg az egészségügyi állapotuknak megfelelő jogot a legjobb kezelésre.

Mit tehet a család?

A drogfogyasztási szokásokat tekintve nagyon fontos, hogy milyen értékrendet közvetít egy ország és egy család - mondta a műsorban Zacher Gábor toxikológus.

A Péterfy Sándor utcai Kórház osztályvezető főorvosa azt is kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy a szülő megfelelően figyeljen tizenéves gyermekére. A mai szülői generációnak, a 40 év körüli korosztálynak semmilyen tapasztalata nincs a kérdésben, így nincs megfelelő érvük a drogproblémával kapcsolatban - tette hozzá.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×