INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nem oszlatták fel az OCÖ-t

InfoRádió / MTI
Nem kapott többséget az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) feloszlatására vonatkozó ellenzéki indítvány a roma érdekképviselet keddi budapesti rendkívüli közgyűlésén.

Az egyetlen napirendi pontot tárgyaló közgyűlésen megjelent 46 képviselő 27 nem, 17 igen és 2 tartózkodás mellett vetette el a szervezet feloszlatását kezdeményező indítványt.

Az OCÖ ellenzéki, Lungo Drom-frakciója azt követően kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását, hogy az október 9-én tartott, szintén rendkívüli közgyűlésen a független képviselők szavazatával többségbe kerültek, és nem fogadták el a napirendet, ezért az elnök elnapolta az ülést. Az ellenzéki frakciót vezető Farkas Flórián ezt akkor úgy értékelte, hogy Kolompár Orbán megbukott, már nincs többsége az OCÖ közgyűlésében, ezért kezdeményezték a testület feloszlatását.

A döntést Farkas Flórián tudomásul veszi, de, mint mondta nem nyugszik, amíg erkölcsileg és szakmailag nem újulhat meg a testület.

A roma politikus, a Fidesz országgyűlési képviselője elmondta: kezdeményezésükkel az volt a céljuk, hogy "a cigányságot megszabadítsák Kolompár Orbántól", de az elmúlt napokban a nagypolitika "súlyosan beleavatkozott" a testület életébe.

Hozzátette, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Kiss Péter társadalompolitikai miniszter és Juhász Ferenc, az MSZP elnökségi tagja zárt ajtók mögött folytatott egyeztetést Kolompár Orbánnal és a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) frakciószövetségből korábban kilépett Kozák Jánosékkal, s a közgyűlés előtti éjszakán is keresték a függetlenné vált képviselőket.

Farkas Flórián úgy fogalmazott: "a hét ember mára visszaállt, tudomásul vesszük, de nem nyugszunk, amíg az OCÖ erkölcsileg és szakmailag nem újul meg". Közölte, hogy a politikai ráhatás miatt Kolompár Orbán ideiglenesen maradt a helyén.

Kolompár: Elég az acsarkodásból!


Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke kedden visszautasította azt a kijelentést, hogy a "nagypolitika" beleavatkozott volna az OCÖ belügyeibe, és hangsúlyozta: "elég volt az acsarkodásból, a cigányság nem lehet a politikai küzdelmek, egyéni érdekek martaléka".

Kolompár Orbán úgy értékelte, hogy az általa vezetett MCF-es (Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma) frakciószövetség továbbra is többségben van, és folytathatják az általuk korábban meghatározott feladatok végrehajtását.

Kijelentette: minden olyan kezdeményezést, kísérletet, ami a rombolást és nem a cigányság érdekét képviseli, megakadályoz, csak az építkezést, a közös gondolkodás kezdeményező javaslatokat támogatja.


A címlapról ajánljuk