eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A jövő évi megszorítások ellen tiltakozott 18 szakmai és civil szervezet - hírösszefoglaló

A közoktatást érintő jövő évi megszorítások ellen tiltakozott 18 szakmai és civil szervezet. Továbbra is a gazdasági válság leküzdését tartja a legfontosabb feladatnak a miniszterelnök. A gazdaságélénkítő intézkedések folytatását szorgalmazza a G20 csoport. A nap hírösszefoglalója.

A jövő évre tervezett költségvetés közoktatást érintő tételei miatt tiltakozott 18 szakmai és civil szervezet az Országos Szülői Értekezlet nevet viselő megmozduláson. A demonstrációt meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: a jövő évi költségvetés tervezete szerint 63 milliárd forintot vonnak ki a közoktatásból, ezért veszélybe kerül a tanítás és a gyermekek ellátása is. Kerpen Gábor hangsúlyozta: nem lehet csökkenteni a gyerekek után járó finanszírozást. A megmozduláson részt vett a többi között a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is. Közben a jövő évi megszorítások ellen tiltakoztak a fővárosban a bölcsődei dolgozók is.

A gazdasági válság leküzdését nevezte a legfontosabb feladatnak a miniszterelnök. Bajnai Gordon a Tudomány Világfórumának zárónapján a parlamentben azt mondta: a válságnak addig nincs vége, amíg a munkanélküliség növekszik. A kormányfő hozzátette: a tudomány segítségével és támogatásával kell alkalmazkodni a problémákhoz, és a tudósok feladata, hogy eljuttassák a változás szükségességének üzenetét az emberekhez. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke úgy fogalmazott: a tudósoknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk egyebek mellett a globális környezet, az egészség és a fenntartható fejlődés területén.

Újra kezdeményezi az előzetes letartóztatásban lévő VII. kerületi polgármester alapilletményének felfüggesztését az erzsébetvárosi Fidesz-frakció. Az ellenzéki javaslatot pénteken a szocialista többség a jogszabályi háttér hiányosságaira hivatkozva nem szavazta meg. Az MSZP elnökhelyettese közben azt mondta: a szocialista párt, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szerint sem jár fizetés Hunvald György szocialista polgármesternek. Lamperth Mónika hangsúlyozta: az ügyben a jövő héten egyeztet az MSZP fővárosi vezetése a kerületi szocialista képviselőkkel.

Mérhető és ellenőrizhető teljesítményhez kötné az állami vezetők javadalmazását a Menedzserek Országos Szövetsége. Dénes Gábor, a szervezet főtitkára elmondta: a versenyszférához hasonlóan a közvagyon kezelőit is alacsonyabb alapjövedelemben, valamint a tényleges és ellenőrzött teljesítményhez kötött prémiumokban kellene részesíteni. Ezek alapja szerinte az adott vállalat eredményességének, költséghatékonyságának, illetve piaci részesedésének javítása lehet.

Szeptember végéig 87 alkalommal több mint 210 kilogramm kábítószert foglalt le a vám- és pénzügyőrség. Ez csaknem 178 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A kábítószer mintegy fele heroin volt. A hatóság cigarettából csaknem 115 millió szálat foglalt le, ami 28 és fél százalékkal több, mint 2008 első háromnegyedévében. Közben további, mintegy félmilliárd forint értékű csempészett cigarettát találtak a vámosok 3 kamionban.

Õrizetbe vette a rendőrség azt a férfit, aki több mint harminc ampulla, új influenza elleni oltóanyagot lopott el csütörtök éjjel a nagycenki patikából - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Kálmán Gabriella elmondta: a 30 éves férfi ittas állapotban felfeszítette a gyógyszertár hátsó ajtaját, és a vakcinán kívül egy laptopot, gyógyászati segédeszközöket, és 30 ezer forint készpénzt is elvitt. A férfi beismerő vallomást tett, de patikából eltűnt értékeket még keresi a rendőrség.

A gazdaságélénkítő intézkedések folytatásában állapodtak meg a G20-csoport pénzügyminiszterei és jegybankárai a Skóciában tartott értekezleten. A világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága, valamint az uniós országok alkotta Húszak ülésének zárónyilatkozata szerint az összehangolt válaszintézkedések hatására már javul a gazdasági és pénzügyi környezet, de továbbra is elengedhetetlenek az eddigi gazdaságpolitikai intézkedések. Korábban a tanácskozáson a pénzügyi tranzakciók megadóztatását javasolta Gordon Brown brit miniszterelnök.

Az újkori német történelem legboldogabb napjának nevezte 1989. november 9-ét, a berlini fal leomlásának napját a német kancellár. Angela Merkel azt mondta: a 20 évvel ezelőtti ellenzék a szabadság és a demokrácia melletti kiállásával döntő szerepet játszott abban, hogy leomlott a fal, és egy évvel később lehetővé vált Németország újraegyesítése. Hozzátette: folytatni kell az egykori NDK történelmének feldolgozását, mert az emlékezés elengedhetetlen a jövő alakításához.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×