eur:
401.88
usd:
365.83
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

IMF: enyhülőben van a magyarországi recesszió - a nap legfontosabb hírei

A Nemzetközi Valutaalap szerint úgy tűnik, hogy enyhülőben van a mély magyarországi recesszió, a gazdaság 2011-ben várhatóan ismét növekedni fog.

Az IMF legfrissebb jelentésében azt írta: 2009 első felében a gazdaság - a várakozásoknak megfelelően - erőteljesen zsugorodott, de a jelek szerint a csökkenés enyhül. Közben Luxemburgban Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse az uniós tagországok pénzügyminisztereinek találkozóján azt mondta: Magyarországon jól halad a középtávú pénzügyi támogatási program végrehajtása.

A Fidesz nem látja a kilábalás jeleit

A Fidesz szerint nincs egyetlen olyan mutató sem, amely azt jelzi, hogy közeledik a kilábalás a gazdasági válságból. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője szerint a Bajnai-kormány még a válság hatásainak csökkentésére sem volt képes. A kormányszóvivő ezzel ellentétben azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt fél év alatt jó irányba mozdult el az ország. Szollár Domokos azt mondta: a pozitív változásokat mutatja az is, hogy amíg márciusban 1 euró 310 forintba került, addig ma egy euróért 266 forintot kell fizetni, azaz 16 százalékkal lett értékesebb a magyar fizetőeszköz az elmúlt fél év alatt. Hozzátette: ez idő alatt a jegybanki alapkamat 9,5-ről 7 százalékra csökkent.

Ezer kilométeren szűnik meg a vasúti közlekedés

Rövid időn belül több utast és öt százalékos bevétel-növekedést vár az új vasúti menetrendtől a közlekedési miniszter. Hónig Péter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a tárca 33 vasúti pályaszakaszon nem ad megrendelést személyszállítási közszolgáltatásra. Hangsúlyozta: az összesen 1.000 kilométer hosszú szakaszok üzemeltetési költsége jelenleg hét milliárd forint, miközben naponta 6.400 utas veszi igénybe. A Fidesz közölte: ha kormányra kerül, újraindítja a forgalmat a bezárásra ítélt vasútvonalakon ott, ahol az műszakilag lehetséges lesz.

Erősödik a Fidesz, gyengül az MSZP

Egy felmérés szerint háromszor annyian szavaznának a Fideszre, mint az MSZP-re, ha most vasárnap lennének a választások. Erről Tóth Zsolt, a Forsense igazgatója beszélt az InfoRádióban. A Századvéggel közösen készített közvélemény-kutatás alapján a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága egy hónap alatt öt százalékponttal, 62 százalékra nőtt, míg a szocialistáké 20 százalékra csökkent. A Jobbik ugyanebben a körben 12, a Lehet Más a Politika négy, az MDF egy százalékot kapna, az SZDSZ pedig még ezt a szintet sem érné el.

Demszky megkapta a levelet a koalíció felbontásáról

Megérkezett a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíciót felmondó hivatalos tájékoztató levél Demszky Gábor főpolgármesterhez. Burány Sándor, a szocialisták budapesti elnöke a döntést a többi között azzal indokolta, hogy - miután két liberális képviselő kilépett a frakcióból - megszűnt a koalíciós többség a közgyűlésben. A koalíciót felmondó levéllel egyidőben kapta meg Demszky Gábor főpolgármester két szocialista helyettese, Horváth Csaba és Hagyó Miklós lemondását is. John Emese, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője szerint Burány Sándor nem kellően tájékozott az ügyben, hiszen egyetlen politikus sem lépett ki a liberális képviselőcsoportból.

Csökken a reálkereset

2,1 százalékkal maradtak el a reálkeresetek az első nyolc hónapban az előző évitől, miközben a fogyasztói árak 3,8 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az alkalmazásban állók száma januártól augusztus végéig átlagosan 2 millió 664 ezer volt. A KSH adatai alapján a reálkeresetek a versenyszférában 0,3 százalékkal emelkedtek, miközben a költségvetési szférában - döntően a 13. havi juttatás kifizetési szabályainak változása miatt - 7,9 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Újra megnyitnák a szénbányát

Újraindítaná a feketekőszén külszíni fejtését Nagymányok térségében a Calamites Kft. A területen elsőbbségi bányászati jogokkal rendelkező vállalat ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta: a cég már megkapta a környezethasználati engedélyt, a műszaki üzemi tervüket pedig a Bányaműszaki Felügyelőségnek kell jóváhagynia. Verbőci József hozzátette: évente 100 ezer tonna kőszén kitermelését tervezik a külszíni fejtéssel elérhető 2-2,5 millió tonnára becsült nagymányoki szénvagyonból.

Második elnökválasztási forduló lesz Afganisztánban

Afganisztánban második fordulót elnökválasztási fordulót tartanak. A kabuli választási bizottság közölte: a csalások miatt érvénytelenítették a szavazatok egy részét, így egyik jelölt sem szerezte meg a voksok több mint 50 százalékát. November 7-én az első fordulóban legtöbb szavazatot kapott két jelölt, Hamid Karzai és kihívója, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter indulhat a tisztségért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Az OECD átfogó nyugdíjreform-csomagot írt Magyarország számára, összhangban a helyreállítási EU-források egyik céljával, ám a kormányzat úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek reformot. Az elmúlt napokban célkeresztbe került, hogy ha már nem lesz átfogó reform, legalább a Nők40-en változtasson a kormány - amely egyébként része az OECD anyagának is -, most azonban az is kiderült, hogy ezen a téren sem lesz módosítás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×