eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Hegyesi Ferenc: "Egyre törékenyebb az afganisztáni misszió mögötti európai politikai konszenzus"

A magyar katonák és civilek addig maradnak Afganisztánban, amíg szükség van rájuk - mondta a Külügyminisztérium államtitkára a Magyar Külügyi Intézet konferenciáján. Az előadásokból kiderült, a legtöbb szövetséges állam egyelőre várja az új amerikai adminisztráció iránymutatásait a további szerepvállalással kapcsolatban.

Sikeresnek tartják az afganisztáni magyar szerepvállalást a Magyar Külügyi Intézet konferenciájának résztvevői. A Külügyminisztérium államtitkára szerint az elmúlt év óta már szervezettebb keretek között működik a misszió politikai koordinációja. Szabó Vilmos azt mondta, a kint lévő magyar katonák létszáma idén elérheti a 350 főt.

"Magyarországnak hosszú távú gondolkodása, szándéka, hogy addig vesz részt ebben a tevékenységben, ameddig szüksége van Afganisztánnak a nemzetközi közösség támogatására" - jelentette ki.

Szabó Vilmos hozzátette, a kormány hamarosan középtávú Afganisztán-stratégiát készít. A Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója visszatekintett az elmúlt 8 évre, és az amerikai motivációkra. Gyarmati István szerint Washington hibázott, amikor Afganisztánon akarta megtorolni a szeptember 11-i merényleteket, holott azokat nem az afgán kormány, hanem egy terroristacsoport hajtotta végre. A szakértő szerint még mindig hibás stratégia alapján van ott a NATO.

Gyarmati István azt mondta: a választóvonal nem az erős központi hatalmat akarók és nem akarók között húzódik, hanem mindkét oldalon olyan erők vannak, amelyek nem akarnak erős központi hatalmat, és nem igazán demokratikusak.

Szerinte nehezíti a NATO és az Egyesült Államok helyzetét, hogy a közvélemény is egyre kevésbé támogatja a missziókat. A magyar táborral kapcsolatban azt mondta, hogy aránytalanul sok katonát küldött ki Magyarország, a civil viszont kevés.

Hegyesi Ferenc, a külügyi tárca főosztályvezetője szerint bizonytalanságot okoz az új amerikai kormány. "Mi azt tapasztaljuk, hogy az európai szövetségesek is egyre türelmetlenebbül várják az egyéges amerikai álláspontot, egyfajta orientációt az Egyesült Államoktól, hogy merre tovább" - mondta.

Hegyesi Ferenc szerint egyre törékenyebb az afganisztáni misszió mögötti európai politikai konszenzus.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×