eur:
399.27
usd:
363.79
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

A cseh kormány szerint összeegyeztethető az alkotmánya és az unió reformszerződése

Csehországban a kormány összeegyeztethetőnek tartja az alkotmánnyal az unió reformszerződését. Ezt Jan Fischer miniszterelnök közölte a kabinet rendkívüli ülése után, amely az Alkotmánybíróság felhívására fogalmazta meg véleményét a Lisszaboni Szerződésről.

Csehországban korábban jobboldali szenátorok egy csoportja fordult az Alkotmánybírósághoz az uniós dokumentummal kapcsolatban felmerült kérdések miatt. A beadványról október 27-én, nyilvános ülésen dönt a testület, amelynek ehhez ismernie kell a kabinet, az államfő és a parlament két házának a véleményét is. A képviselőház a kormányhoz hasonlóan úgy véli, hogy a szerződés összhangban van az alkotmánnyal, de Václav Klaus államfő és a szenátus még nem alakította ki hivatalosan álláspontját. -- Korábban Václav Klaus többször is azt hangsúlyozta: nem írja alá a Lisszaboni Szerződést, amíg Csehország nem mentesül a dokumentum egy részét alkotó általános emberi jogok listájának alkalmazása alól. Ellenkező esetben megkérdőjelezhetővé válnak a II. világháború után elfogadott Bene¹-dekrétumok is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

A demokrata elnökjelölt, Kamala Harris újabb javaslatot tett az egészségügyi ellátás kiterjesztésére, ezúttal az otthoni idősgondozás területén. Az alelnök a "gondozási gazdaság" fellendítését és az egészségügyi költségek csökkentését célzó erőfeszítései részeként ismertette tervét az ABC "The View" című műsorában adott interjújában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×