eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Tölgyessy: A Nap-kelte egy irányba húzott és bulvárosította a politikát

A Magyarországon kialakult sajtószerkezet táborelvű, sokan csak a saját politikai véleményüket akarják visszahallani, ebben a helyzetben pedig nem lehet igazán komoly dolgokat megbeszélni - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A kilencvenes években abban a formában nem lett volna szabad elindítani a Nap-keltét - mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádió reggeli műsorában, ahol hozzátette: ebben az időben a Magyar Televízióban jellemzően külső beszállítókkal készíttették a műsorokat, fizettek értük, ráadásul a hirdetési bevételeket is a gyártók kapták. Mindez bombaüzlet volt annak, aki csinálta, de egyben ez volt a közszolgálati televízió leépülésének kezdete is.

A Nap-kelte egy irányba húzott, bulvárosította a politikát, képi világa pedig elavult volt - vélte az alkotmányjogász, aki szerint nagy bajban van a közszolgálati adó, amelyre alacsony nézettsége ellenére is óriási összegek mennek el.

"Az én táborom jó, a másik pedig gonosz"

Tölgyessy Péter azonban hangsúlyozta: nemcsak a közszolgálati nyilvánossággal van baj. A nyolcvanas éves végére kialakult az újságíróelit, amely szerinte hajlékonyan igazodott a felső elvárásokhoz. Ugyanakkor ez az elit hozzájárult ahhoz, hogy egyre többet lehetett megtudni az ország bajairól, és így előremozdította a reformokat is.

A késő szocialista reform-sajtóelit uralmát Horn Gyula döntötte meg azzal, hogy egyrészt átlépett az újságírók véleményén, másrészt kiegyezett a jobboldallal. Ekkor lett egyértelműen és véglegesen jobboldali újság a Magyar Nemzet - fogalmazott a politikai elemző, hozzátéve: Ezekben az években épült ki az a kereskedelmi elektronikus médiarendszer is, amely szokatlan volt a térségben.

A viszonylag tőkeerős kereskedelmi média a felkészületlen közszolgálati televíziózásra zúdult rá, és hamar át is vette a vezető szerepet. Tölgyessy Péter szerint a kereskedelmi csatornák hírműsorai valójában szórakoztató műsorokká váltak.

Közben a közönség egy része otthagyta a mértékadó fórumokat, mondván, nem érdekli a politika, és csak a bulvárt nézi. A maradék közönség egy jelentős része pedig valójában a saját előítéleteit akarja megerősíteni, "az én táborom jó, a másik pedig gonosz" elv alapján. Létrejött egy olyan sajtószerkezet, amelynek sok fóruma szinte lehetetlenné teszi, hogy a bonyolult kérdéseket is meg lehessen beszélni - folytatta a politikai elemző.

Az online média kevésbé áll be a pártok mögé, a rádiónak nagyobb a mozgástere


Tölgyessy Péter a sajtószerkezet változásairól szólva felhívta a figyelmet a megyei lapok döntő szerepére is. Mint fogalmazott: vidéken alig olvasnak országos napilapot, van olyan megye, ahol a megyei lapok 95 százalékát jelentik a napilappiacnak. A kisvárosokban pedig alig van a polgármestertől független nyilvánosság. A helyi tévé, a helyi újság mind-mind a helyi városvezető kezében van. A legnagyobb újdonság ebben a helyzetben az internet előretörése - húzta alá. Az alkotmányjogász ezzel kapcsolatban megjegyezte: az internetes újságírás nem a médiaháborúban született, és jóval kevésbé áll be a pártok mögé.

A rádiókról szólva Tölgyessy Péter úgy látja: azok nem annyira fontosak a politika számára, ezért kicsit nagyobb a mozgásterük. Az alkotmányjogász szerint a Magyar Rádióban olyan reformok indultak el, amelyek pénzügyileg működőképesebbé tették a közszolgálati intézményt, és a korábbi elfogultabb időszakokhoz képest tartalmi előrehaladást mutat a rádió.

Tölgyessy Péter a sajtó jövőjét illetően úgy látja: szerencsés lenne, ha a médiafogyasztó közönség nem a saját előítéleteit akarná viszontlátni és hallani az általa kedvelt tévékben, rádiókban, hanem tájékozódni akarna.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×