INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Veszélynek vannak kitéve a gyerekek az interneten

Infostart / InfoRádió
A tizenévesek szinte mindegyikét érte már támadás az interneten, kapott már kéretlen ajánlatot, és adta meg adatait - mondta az InfoRádióban Kósa Éva pszichológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára kiemelte: a gyerekek kezdenek kiábrándulni a médiából.

Az internet a szellemi szabadság- és tudásforrás mellett hamis kép készítését teszi lehetővé, erre pedig nincsenek felvértezve a gyerekek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kósa Éva pszichológus.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára kifejtette: a chat vagy közösségi oldalakon a gyerekek képet adnak magukról, és közben azt feltételezik, hogy a másikról kapott kép is valós. Az ilyen oldalakon hamis identitást lehet közölni, ami amellett, hogy megtévesztő, alkalmas arra, hogy rossz szándékú emberek a gyerekek közelébe férkőzzenek - tette hozzá.

A pszichológus kiemelte: egy, az online veszélyeztetettséget vizsgáló uniós kutatásból az derült ki, hogy a tizenévesek szinte mindegyike észlelt már támadást, kapott kéretlen ajánlatot, és adta meg személyes adatát.

A jóhiszeműséget kell korlátok közé szorítani, ami nehéz, hiszen egyrészt fontos, hogy a gyerekek higgyenek a felnőtt világban, ám közben legyenek óvatosak - vélekedett Kósa Éva. Hozzátette: a média hitele csökken, már kezdenek kiábrándulni a gyerekek.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


A címlapról ajánljuk