eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szorosabbra fonják a szerb-magyar kulturális kapcsolatokat

Erősíteni kell a Szerbia és Magyarország közötti kulturális kapcsolatokat - mondta az InfoRádiónak Szerbia kulturális minisztere. Nebojsa Bradic hozzátette: Hiller István kulturális miniszterrel abban állapodtak meg, hogy elősegítik a két ország művészeinek és kulturális intézményeinek együttműködését.

Fejleszteni kell a szerb-magyar kapcsolatokat, különösen a kultúra tekintetében, hiszen a művészetekben, a művészeti tevékenységekben és a kulturálisörökség-védelemben hatalmas lehetőségek vannak - mondta az InfoRádiónak Szerbia kulturális minisztere, miután találkozott magyar kollégájával, Hiller Istvánnal.

Nebojsa Bradic hozzátette: össze kell kapcsolni a két ország tapasztalatait a kulturális kapcsolatainak fejlesztésének érdekében. Ez elősegítheti, hogy Szerbia és Magyarország kultúrája kölcsönösen bemutatkozhasson, ami jót tehet a szerb-magyar viszonynak és segít a kultúra régión belüli terjedésének.

A szerb politikus Hiller Istvánnal a kulturális örökség védelméről, a két ország kulturális intézményeinek együttműködéséről, alkotók, alkotócsoportok tapasztalatainak cseréjéről, és a két országban élő szerb és magyar kisebbség kulturális jelentőségéről tárgyalt, mielőtt megnyitotta volna a Közép-európai Kulturális Intézet által szervezett kiállítást.

Arra a kérdésre, hogyan tekintenek Szerbiában a magyar nyelvre, Nebojsa Bradic elmondta: a kisebbségi jogok az országban magas fokon védettek, a magyar közösségnek az oktatás, a tájékoztatás és a kultúra területén teljes mértékben biztosított az anyanyelv használata.

A szerb kulturális miniszter hozzátette: Hiller Istvánnal közös terveik között szerepel több projekt és program, amelyeket a közeljövőben kívánnak megvalósítani. A következőkben minden bizonnyal Magyarországra érkezik majd a Bukarestet már megjárt, A szerb képzőművészet évszázada című tárlat is - jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×