eur:
389.05
usd:
363.49
bux:
68175.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pokorni: A kormány évente több mint húszmilliárd forintot vont ki az oktatásból

Hiller István jelenlegi tárcavezető oktatáspolitikájának következményeként évente 20-23 milliárd forinttal csökkentek az oktatás állami normatívái - mondta Pokorni Zoltán, az Orbán-kormány volt oktatási minisztere Kecskeméten.

A magyar oktatási rendszer az összeomlás szélén van, mert az elmúlt négy évben 120 milliárd forintot kellett megspórolnia az oktatásnak, és a mostani tanévkezdéskor is több tízmilliárdos elvonással kell szembesülniük az egyetemeknek is - mondta a Fidesz alelnöke a Hunniareg Pedagógia Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája szervezésében megtartott megyei tanévnyitó konferencia nyitóelőadásában.

A politikus, aki jelenleg Budapest XII. kerületének polgármestere, előadásában a közoktatás átalakítását elkerülhetetlennek tartotta.

Hangsúlyozta, hogy a bérezési rendszer átalakítását, a pedagógusi pálya vonzóvá tételét elő kell segíteni, mert ellenkező esetben az oktatás színvonala tovább csökkenhet.

A kistelepülési iskolarendszer jelenlegi formájában nem tartható fenn, de a kétszintű érettségi rendszerét is felül kell vizsgálni - tette hozzá.

Pokorni Zoltán hangsúlyozta: rendet kell tenni a törvényalkotásban is, mert az elmúlt négy évben mintegy 160 alkalommal módosultak a közoktatással kapcsolatos törvények úgy, hogy a pedagógusok véleményét egyetlen alkalommal sem kérték ki.

Véleménye szerint a szétaprózott a magyar önkormányzati rendszer egyre nagyobb nehézségek árán tudja finanszírozni az oktatási rendszert.

A kecskeméti Katona József Gimnázium és Számítástechnikai Szakközépiskolában tartott konferencián Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg a megyei oktatási intézmények részére a 2009-2010-es tanévet.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×