eur:
390.67
usd:
366.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hálapénz volt, van és lesz

Egy felmérés szerint tavaly több mint 70 milliárd forintot fizettek ki a betegek hálapénz gyanánt. A gyógyszerészek szerint azonban lehetetlen meghatározni a pontos összeget. Az Egészségügyi Minisztérium hiába is szeretné megszüntetni a paraszolvencia-rendszert, az államtitkár szerint ezt csak nagyon apró lépésekkel lehet elérni.

Hálapénz volt, van és talán lesz is, de ki tudja meddig. A Patika Egészségpénztár felmérése szerint a betegek még mindig nagyon adakozóak, az orvosoknak tavaly 73,4 milliárd forint hálapénzt fizettek.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a hálapénz pontos összegét meghatározni a lényegéből adódóan szinte lehetetlen. Horváth Tamás az InfoRádiónak ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a patikákban nincs paraszolvencia. "A gyógyszerért a beteg fizet, számlát kap, ezért nincs hálapénz a patikákban."

Az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint sem lehet tudni a hálapénz nagyságát, mert ahogy a betegek, úgy az orvosok sem érdekeltek abban, hogy kiderüljenek a számok. Medgyaszai Melinda azt mondta: a paraszolvencia teljesen beépült az egészségügybe, és csak nagyon apró lépésekkel lehet onnan eltüntetni.

"Szépen lassan kell tenni ellene. Vannak bizonyos változások a társadalomban, ami az orvos-beteg kapcsolatot, az egészségügyi ellátást, a páciensek kapcsolatát illeti. Abban bízom, hogy azért ez a folyamat megy előre, és minél képzettebb, öntudatosabb betegek vannak, annál inkább partnerei az orvosnak. Ez egyrészt jó azért, mert a beteg dönt az életéről, másrészt jó azért, mert az igazán jól tájékozott, képzett beteg tud segíteni az orvosnak a saját gyógyulásában" - fogalmazott.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy miképpen kellene felszámolni a hálapénz-rendszert. Van, aki úgy véli: az orvosok fizetését kellene növelni, mások szerint az összes egészségügyi ellátásról számlát kellene adni, hogy mindenki tudja, mi mennyibe kerül az egészségbiztosítónak.

És van olyan, aki szerint egyszerűen nem kell borítékot csúsztatni az orvosok zsebébe, így egy idő után már nem is várnák el azt. Megoldások tehát vannak, a szakemberek szerint azonban az a sajnálatos, hogy az egészségügyi kormányzatok évtizedek óta nem tesznek semmit a hálapénz megszüntetéséért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×