eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Alkalmatlannak tartják Bajnait, de nem zárják ki az újabb jelölését

Gyurcsány Ferenc utóda továbbra sem tudott áttörést elérni a társadalmi bizalom területén. A Nézőpont Intézet legújabb felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka alkalmatlannak tartja a válságkezelő miniszterelnöki feladatok ellátására, s csak 26 százalékuk ismeri el tevékenységét. A 8 százalékos támogatottsággal bíró szocialistáknak Bajnai Gordon jól jöhetne kormányfő-jelöltként jövő tavasszal.

Június óta kimutathatóan csökkent a Jobbik támogatóinak tábora a Nézőpont Intézet által a múlt héten, ezer ember telefonos megkérdezésével készített kutatásának eredménye szerint.

A júniusi európai parlamenti választás után a teljes népesség körében még 9 százalékot mértek, a nyár végére azonban 5 százalékra csökkent a párt híveinek aránya.

Az MSZP támogatottsága tartósan tíz százalék alá csökkent: augusztusban százból nyolcan szimpatizáltak a kormánypárttal.

Az adatsor szerint száz megkérdezett közül a Fideszre 37-en, az MSZP-re 8-an, a Jobbikra 5-en szavaznának, az SZDSZ, az MDF és a Lehet Más a Politika egy-egy százalékos támogatottsággal számolhat.

Százból 56-an látták elképzelhetőnek, hogy korábbi ígéretei ellenére Bajnai Gordon elvállalja a miniszterelnök-jelöltséget, 34 százalék van ezzel ellentétes véleményen, míg minden tízedik megkérdezett hárította el a kérdést vagy volt határozatlan.

Egy hónap alatt 52-ről 58 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a kormányfő nem alkalmas a válságkezelő miniszterelnöki szerepre, miközben az előző havi 29 helyett 26 százalék látta őt alkalmasnak erre a feladatra.

Ezzel együtt Böszörményi Nagy Gergely vezető elemző az InfoRádiónak azt mondta: Bajnai Gordon jól jöhetne kormányfő-jelöltként jövő tavasszal a szocialistáknak.

Hozzátette: ezzel kapcsolatban az egyik nagy kihívás az lenne a miniszterelnök számára, hogyan hátráljon ki korábbi kijelentései mögül, miszerint a következő választáson nem indul a miniszterelnöki posztért.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×