eur:
389.02
usd:
361.27
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Még nem tudni, mennyi teherrel jár a kötelező betegellátás

Péntektől kilenc kijelölt kórháznak feltétel nélkül el kell látnia a legsúlyosabb betegeket. Az ÁNTSZ tervei szerint így a jövőben nem fordulhatna elő hogy egy beteg meghal miközben csak a negyedik, vagy az ötödik kórház fogadja a mentőket. Az érintett kórházak viszont csak a sajtóból értesültek a tervekről, ráadásul egyelőre az ÁNTSZ sem nyilatkozik.

A Népszabadság azt írta, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kijelölt kilenc nagy kórházat, amelyek a jövőben semmilyen indokkal nem utasíthatják el az odaérkező legsúlyosabb betegeket.

Az ÁNTSZ állítólag levélben értesítette a kaposvári kaposi Mór, a debreceni Kenézy, a miskolci és a kecskeméti megyei kórházat, a fővárosi Szent János, a Péterfy Sándor utcai, az összevont Szent László és Szent István kórházat, valamint a pécsi és a szegedi orvostudományi egyetem traumatológiáját arról, hogy péntektől a legsúlyosabb eseteket nem küldhetik máshová.

A tisztiorvosi szolgálat állítólag azt elégelte meg, hogy többször előfordult már - legutóbb néhány hete -, hogy egy beteg vélhetően azért halt bele a súlyos sérüléseibe, mert csak a sokadik, legutóbbi esetben az ötödik kórház fogadta az őt szállító mentőhelikoptert.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kórház főigazgató-főorvosa a sajtóból értesült az állítólagos döntésről, mint mondta, a kórház semmilyen levelet nem kapott az ÁNTSZ-től. Csiba Gábor szerint ehhez a feladathoz pluszforrások kellenek.

Még nem tudni, mennyi terhet jelent

"Megtiszteltetés, hogy az ukrán határtól Budapestig majd minden legsúlyosabb eset ellátását ránk testálja a határozat, csak a legsúlyosabb esetek ellátása kerül a legtöbb pénzbe,. Ha nem rendelik hozzá az anyagi forrásokat a határozathoz, akkor egyrészt anyagilag lehetetlenül el a kórház, másrészt pedig meghosszabbodik a betegek ellátása" - hangsúlyozta a főigazgató-főorvos.

Csiba Gábor nem tudta megmondani, hogy mekkora anyagi és kapacitásbeli terhet jelent a kórháznak a pluszfeladat. A kórházigazgató szerint ugyanis nem tudni, hogy a "legsúlyosabb esetek" alatt mit ért az ÁNTSZ. Legjobb esetben nem lenne sokkal több betegük, legrosszabb esetben pedig meg is duplázódhat a kórházba látogatók száma.

Hasonlóan nyilatkozott a Népszabadságnak a Szent János Kórház orvos-igazgatója is. Havas Szófia is úgy látja, hogy a többletmunka hozzárendelt forrás nélkül összeroppanthatja a kórházat.

Az InfoRádió kereste az ÁNTSZ-t, az ígért tájékoztatást azonban egyelőre nem kaptuk meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza
Aréna

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Tizenkét év késéssel bekapcsolják a francia Paks II.-t

Tizenkét év késéssel bekapcsolják a francia Paks II.-t

Az Electricite de France SA (EDF) megkapta a hatósági engedélyt az északnyugat-franciaországi Flamanville 3. számú új atomreaktorának beindítására 12 éves késedelem után. Az Autorite de Surete Nucleaire keddi közleménye szerint az üzembe helyezéshez adott zöld lámpa lehetővé teszi az EDF számára, hogy betöltse a reaktorba az üzemanyagot, folytassa a terhelési próbákat, majd megkezdje az üzemi termelést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×