INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Aquaworld: már korábban is tudtak az aknafedél hibájáról

Infostart / InfoRádió
Lapértesülés szerint már az Aquaworldben történt csütörtöki baleset előtt 5 nappal jegyzőkönyvet vettek fel a gyermektragédiát okozó aknafedél hibájáról. A kisfiú azért halt meg, mert a szörfmedence részét képező vízmozgató berendezés fedelén állt, amely elmozdult, így beesett a működő gépezetbe.

A cég egyik volt alkalmazottja a Magyar Nemzetnek azt mondta: a vezetőség állításával ellentétben sorozatosan megszegték a biztonsági előírásokat a fürdőben. A fiatalember hozzátette: az aknafedél hibáját jelezték a műszakonként szolgálatban lévő két diszpécsernek, akik egy A4-es füzetbe jegyzőkönyvezték a jelentést.

A fiatalember arra is felhívta a figyelmet, hogy a tragédia színhelyére, a szörfmedencéhez nem uszodamestereket, hanem animátorokat osztottak be, az ő képzettségük pedig nem elég ahhoz, hogy a veszélyes medencét felügyeljék.

Kelecsényi Ágnes, az Aquaworld Zrt. marketing és értékesítési igazgatója korábban az Inforádióban azt mondta: a történtek miatt négy dolgozót küldenek el a cégtől.

Az élménypark technikai berendezéseit jelenleg átvizsgáló ÉMI-TÜV SÜD Kft. ügyvezetője az Inforádióban arról beszélt, hogy egy néhány tízezer forintos biztosító berendezéssel elkerülhető lett volna a gyermekéletet követelő Aquaworldben történt hétvégi baleset.

Madaras Gábor hozzátette: azokban a szakmákban, ahol komolyabb biztonságtechnikai követelmények vannak, a fedőlaprögzítést egy olyan készülékkel kombinálják, amely automatikusan letiltja a berendezés működését, ha a fedőlap rögzítése nem megfelelő.

Az Aquaworld tulajdonosai a tragédia után egy komplett biztonságtechnikai vizsgálatot rendeltek el, amely két részből áll majd: az elsőben mindazokat a berendezéseket vizsgálják át, amelyek nincsenek kapcsolatban a halálos kimenetelű balesettel, a másikban pedig a szörfszimulátort vizsgáltatják át.

Madaras Gábor szerint minden ilyen baleset elkerülhető lenne, ha alkalmaznák a szükséges biztonságtechnikai eszközöket.

A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást az újpesti vízipark szörfmedencéjénél csütörtökön meghalt 9 éves kisfiú ügyében.

A címlapról ajánljuk