eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Németh Zsolt: Rendszerváltásra van szükség a nemzetpolitikában

Gazdasági és energetikai együttműködésről és az autonómiát érintő kérdésekről is szó volt a tusnádfürdői szabadegyetemen - mondta Németh Zsolt fideszes politikus. Kiemelte, Magyarország és Románia között már érdemi párbeszéd alakult ki az autonómiával kapcsolatban, bár az erdélyi területi autonómia elfogadása még messze van.

Számos kérdésben volt érzékelhető az egyetértés Magyarország ellenzéki politikai vezetői, az erdélyi magyarok és a román politika között az idei huszadik tusnádfürdői szabadegyetemen - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának az elnöke. Németh Zsolt azonban hozzátette: vannak még olyan kérdések, amelyekben továbbra is tartósan fennállnak a nézetkülönbségek.

A Fidesz országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Orbán Viktor nagyon világos együttműködési javaslatot fogalmazott többek között az energetikai függetlenségről egy jövendőbeli Fidesz-kormányzat és Románia között. Vitás pontként az autonómia kérdését emelte ki, amely kapcsán ugyan érdemi párbeszéd van Magyarország és Románia között, és ez jelentős fejlődés, de még messze van az erdélyiek autonómiájának elfogadása.

A kárpát-medencei magyarság életében nagyon fontos időszak előtt állunk. Egyfajta rendszerváltozásra van szükség a magyar nemzetpolitikában - véli Németh Zsolt, aki szerint különösen aggasztó jelek mutatkoznak Szlovákiában és Ukrajnában.

Hangsúlyozta: fontos, hogy a nemzetpolitikában a sajátosságokra legyünk tekintettel és differenciált megközelítést alkalmazzunk az egyes határon túli közösségek viszonylatában. Úgy véli: a nemzetpolitikai fordulat nem valósulhat meg tényleges magyarországi belpolitikai fordulat nélkül.

A határon túli magyarok igénylik, hogy legyen egy, az ügyük iránt elkötelezett anyaországi politika - ebből kell kiindulni - hangoztatta Németh Zsolt, hozzátéve: újjá kell építeni az egyeztetési mechanizmusokat, és át kell gondolni, hogy a megváltozott körülmények között mi az a támogatási politika, amellyel a legnagyobb mértékben tudja szolgálni az anyaország a határon túli magyarság ügyét.

Tusványosfürdőről a politikus elmondta: van létjogosultsága annak a rendszerváltó szemléletnek, amely a rendezvényen tetten érhető, de ha megoldódnak a vitatott kérdések, akkor is fontos maradna Tusványos, hogy határon túliak és magyarok találkozzanak.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×