eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lendvai Ildikónak legalább 1 700 000 érve van az előrehozott választás ellen

Az MSZP kitart a Bajnai kormány és a válságkezelés mellett, az előrehozott választás pedig végleg lekerült a napirendről - jelentette be a szocialista párt elnöke azután, hogy az MSZP kongresszusa szombaton meghatározta a következő időszak politikai irányát. A miniszterelnök szerint a kormány nem készít választási költségvetést, az erről szóló törvényt viszont már novemberben elfogadhatja az Országgyűlés. Utána tisztújítást tart az MSZP.

 Több mint nyolc órán keresztül tanácskoztak szombaton a szocialista küldöttek a Vasúttörténeti Parkban lévő úgynevezett mozdonyfordítóban. A maratoni kongresszuson elfogadott határozat szerint az MSZP nem lép ki a kormány mögül. Mindezt Lendvai Ildikó, a szocialista párt elnöke jelentette be a kongresszus után:

"A kongresszus megerősítette, és véglegessé tette a választásokig most már újranyithatóvá nem téve a kormány válságkezelő programjának támogatását. Senki hallani sem akar többé az előrehozott választással való kacérkodásról, mert az ártana az országnak. Legalább 1 700 000 érvünk van az előrehozott választás ellen." - mondta.

Lendvai Ildikó szerint ugyanis ennyi devizahiteles van az országban, aki a kormány tevékenységének köszönhetően nyugodtan ébredhet fel minden nap. Lendvai Ildikó hozzátette, az előrehozott választás nem vetődött fel a kongresszuson, és bizalmi szavazást sem kezdeményezett senki.

Az MSZP kialakítana egy baloldali minimumot, aminek érdekében több konkrét intézkedésről is döntöttek. Kezdeményezi például a párt egy olyan banki magatartáskódex összeállítását, amely egyértelművé tenné a hitelszerződések módosításának és az előtörlesztésnek a szabályait.

Emellett 100 romatelepet is felszámolna a szocialista párt, tovább korlátoznák az uzsorakamat kiszabásának lehetőségét, az úgynevezett településőrségek megszervezésével minden településre rendőrt szeretnének a szocialisták, és a kongresszus érvényesítené az állami cégek vezetésében hozott fizetéscsökkentéseket az önkormányzati tulajdonú vállalatok menedzsmentjében is.

Az MSZP elnöke szerint a kongresszuson személyi kérdésekről nem volt szó. Megalakult viszont a párt országos választási bizottsága, amelyet ki is bővítene a pártvezetés. A konkrét személyekről majd a párt választmányának kell döntenie, de a távirati iroda úgy tudja, a jelenlegi pártvezetők mellett be akarják venni a bizottságba Botka László szegedi polgármestert, Burány Sándor budapesti MSZP elnököt, Ficsor Ádám titokminisztert, Molnár Csaba kancelláriaminisztert és Boldvai László országgyűlési képviselőt.

"November végétől, tehát a költségvetés elfogadásától kezdve az országos választási bizottság azon tagjai, akik különösen nagy szervezési, napi, operatív feladatot vállalnak, amennyiben kormánytagok, jöjjenek ki a kormányból, és legyenek főhivatású politikusok ebben az időszakban" - mondta Lendvai Ildikó.

Lendvai Ildikó nem árulta el, hogy kikre gondolt. A távirati iroda úgy tudja, a miniszterelnök a kongresszusi beszédében azt mondta, három számot kőbe lehet vésni. Bajnai Gordon nem enged a költségvetés 3,8 százalékosra tervezett hiányából, a 120 milliárd forintos önkormányzati, és a 40 milliárdos MÁV megtakarításból. A kormányfő állítólag utalt Horn Gyula kormányára, amely annak idején szintén képes volt szembenézni egy válsággal.

"Felelősségből 2-0 a baloldalnak" - mondta Bajnai Gordon. A miniszterelnök szerint választani kell, hogy a munka, vagy a vagyon adózzon. Õ a vagyonadót választotta, ez a döntés pedig emberek 90 százalékának kedvez. A kormányfő beszélt a Magyar Gárdát feloszlató bírósági ítéletről is, amely szerinte nem elég, a szélsőségeket ugyanis politikai-közéleti karanténba kell zárni.

Az elfogadott határozat szerint az MSZP a költségvetés november végére tervezett elfogadása után tisztújítást tart, ami csak az elnökséget érinti majd, az országos választási bizottságot, és a többi szervezetet nem. Ezen a kongresszuson fogadhatja majd el a szocialista párt az addigra elkészülő választási programot és dönthet a miniszterelnök-jelölt személyéről. Lendvai Ildikó azt mondta, ő addig lesz pártelnök, amíg ez a kettő nincs meg.

A kongresszuson jelentette be az Országgyűlés elnöke, hogy a szeptember 14-i első parlamenti napon lemond tisztségéről. Szili Katalin később újságíróknak azt mondta, a továbbiakban tisztség nélkül szeretne dolgozni a magyar baloldal megújításáért. Nem vállal miniszterelnök-jelölti pozíciót, és nem lesz tagja a párt irányítására létrehozott országos választási bizottságnak sem. A házelnöki posztra a szocialista frakciónak kell új embert jelölnie.

Az MSZP zárt ajtók mögött tanácskozott, és a rendezvény alatt semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak az utcán várakozó újságírók. A sajtóosztály azonban a miniszterelnök, a pártelnök, és a parlamenti frakcióvezető felszólalásának összevágott verzióját időközben feltette az internetre, így a stábok ezekből dolgozhattak.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×