eur:
400.81
usd:
367.92
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

800 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség - a nap hírei

Országosan körülbelül 800 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség a folyók mentén. Az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokról tárgyalt Korfun a két ország diplomáciai vezetője. Egy 78 országra kiterjedő gyerekpornó-hálózatot leplezett le a svájci rendőrség. A nap legfontosabb hírei június 28-án.

Országosan körülbelül 800 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség a folyók mentén. Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője azt mondta: harmadfokú, vagyis a legmagasabb szintúű a készültség a Duna Ásványráró és Nagybajcs közötti részén, a Rába torkolati szakaszán Árpásig, a Mosoni-Dunán és a Murán. A Tiszán a Zagyva torkolati szakaszánál valamint Fegyvernek közelében van harmadfokú árvízvédelmi készültség. Várhatóan hétfőn hajnalban tetőzik a Duna Budapesten; a szakemberek 715 centiméteres vízszintre számítanak. Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője azt mondta: a vártnál lassabb a folyón az árhullám levonulása, ezért a fővárosban várhatóan egész héten lezárva maradnak a rakpartok.

Romániában egy 14 éves kislány meghalt, egy 9 éves gyereket újra kellett éleszteni, miután egy völgyben rájuk zúdult egy árhullám. A gyerekek a a Bihar megyei Felkéren éppen nagyszüleikkel tartottak hazafelé egy mezőről, amikor utólérte őket az áradás. Románia több részén is viharos esőzések voltak ma; az ország keleti részén lévő Jászvásárban a szakadó eső miatt nem tudott leszállni egy Bécsből érkező repülőgép, ezért vissza kellett térnie az osztrák fővárosba. Több helyütt jelentős károkat okozott a vetésben és a házakban is a jégeső.

Az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokról tárgyalt Korfun a két ország diplomáciai vezetője. Balázs Péter magyar külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet informális ülésén azt mondta: felhívta Szergej Lavrov figyelmét arra, hogy Budapest csak az arányos, átlátható és kiszámítható orosz tulajdonszerzést tartja elfogadhatónak Magyarországon. A politikus emlékeztetett: az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos részesedéshez jutott a MOL-ban, miután megvette az OMV osztrák vállalatnak a magyar olajipari cégben lévő tulajdonát. Balázs Péter hangsúlyozta: a megbeszélésen szó volt a Déli Áramlat gázvezetékről, valamint az energiaellátás rövid és hosszú távú kérdéseiről is.

Békés megyében zárult az Egyészségügyi Minisztérium tavaszi-nyári Szűréssel az Életért rendezvénysorozata. A tárca honlapján található információk szerint a március végén indított program során több mint 40 településen - elsősorban falvakban - végeztek helyszíni, ingyenes szűréseket, amelyeken mintegy 20 ezer ember végeztetett el 70 ezer szűrővizsgálatot. A Szűréssel az Életért rendezvények lényege, hogy hétvégente meghatározott helyszínekre települve a szakemberek ingyenesen végezték el a résztvevőkön a legszükségesebb szűrővizsgálatokat, például vérnyomás- és vércukorszintmérést, szemészeti, fogászati vizsgálaot, bőrgyógyászati és mammográfiás szűrést. A program célja felhívni a figylemet a megelőzés fontosságára.

Egy 78 országra kiterjedő gyerekpornó-hálózatot leplezett le a svájci rendőrség. A hatóságok tájékoztatása szerint az Interpoltól kapott jelzés alapján Vaud kantonban figyeltek fel egy honlap feltöltőjére. A weboldal látszatra egy könnyűzenei fórum volt, ám rejtetten illegális gyerekpornófilmeket közvetítettek rajta. Eva Zwahlen, a svájci szövetségi rendőrség szóvivője elmondta: a többi között az Egyesült Államokban, Lengyelországban és Görögországban nyomoznak az ügyben, Svájcban 32 férfit gyanúsítanak a hálózatban való részvétellel.

Teheránban a tilalom ellenére több ezren gyűltek össze a tüntetések áldozatainak emlékére rendezett gyászünnepségre. A szertartást az iráni főváros központjában álló Goba-mecsetben akarták megtartani, de szemtanúk szerint az összegyűlt tömeg összecsapott a biztonsági erőkkel; a rendőrök könnygázt vetettek be. Hoszein Tala teheráni kormányzó az állami IRNA hírügynökségnek úgy nyilatkozott: hivatalához nem érkezett kérelem gyászünnepség megrendezésére, ezért minden ilyen gyülekezés illegálisnak minősül. A Mahmúd Ahmadinezsád június 12-ei újraválasztása és a feltételezett választási csalások elleni tömegtüntetéseken legkevesebb 25 ember halt meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×