eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szigorítást tgervez a kormány az offshore cégek megadóztatásával kapcsolatban

2010-től megadóztatná a korábban keletkezett, de külföldi offshore cégekben hagyott jövedelmeket a kormány. Mindezzel együtt több szigorítást tervez a kabinet jövőre az offshore cégek adózásával kapcsolatban. A pénzügyminiszter erről a Gazdasági Egyeztető Fórum ülése után beszélt, ahol a munkaadók az adókedvezmények megszüntetését követelték.

A pénzügyminiszter felkészült az offshore cégek adószigorításával kapcsolatos várhatóan kemény kritikákra. Oszkó Péter elmondta, 2010-től 30 százalékos forrásadót vetnének ki azokra a kifizetésekre, melyeknek a címzettjei jórészt adóparadicsomokban működtetett vállalkozások.

Ilyen tranzakciók tipikusan szolgáltatási díjak, jogdíjak vagy kamatok. Emellett a kabinet adókötelessé tenné azokat a külföldi társaságokban realizált jövedelmeket, amelyek után kevesebb adót kell fizetni, mint a magyar adók kétharmada. Ez azokra a cégekre vonatkozna, amelyek tényleges üzleti tevékenységet nem végeznek az adott országban. Egy harmadik javaslatban viszont a kormány visszamenőlegesen is adóztatna.

Oszkó Péter azt mondta: minden olyan jövedelem, ami korábban ilyen forrásban került felhalmozásra, tehát nemcsak a 2010-től külföldön keletkező nem adózott jövedelem, hanem a korábban ilyen forrásban került felhalmozásra, az 2010-ben adókötelessé válna. Tehát ami 2010-ben kint maradt, és nem adóznak utána, azt visszavonhatatlanul 2010-ben le kell adózni Magyarországon.

A pénzügyminiszter minderről a Gazdasági Egyeztető Fórum ülésén beszélt, amelyen ismertette a főként cégvezetőkből álló testületnek a jövő évi adócsomagot. A munkaadók nevében Takács János, a fórum társelnöke azt mondta, nincs olyan eleme a jövő évi tervezetnek, amit élből elutasítanak, de módosítanának több ponton. Takács János például jobban megnyirbálta volna az adókedvezményeket, a béren kívüli juttatásokról pedig még messze a megegyezés.

"Nem támogatjuk a kivételeket, egyszerű adórendszert, minél kevesebb kivétellel. az olyanokat, mint az étkezési bón, már csak azért sem szeretjük, mert a bón az szükségpénz. csak ez sajnos beépült a magyar juttatási rendszerbe, és ha ezt azonnal megvonjuk, sok problémát okozunk elég sok munkavállalónak." - mondta.

Takács János szerint a a jelenlegi egyszerűsítő tervek egy része nem egyszerűsítés.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×