eur:
385.3
usd:
354.88
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

A korrupció melegágya Magyarországon: a pártfinanszírozás és a közbeszerzés

Magyarországnak elemi érdeke a korrupció visszaszorítása még a válságkezelés időszakában is - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök, miután találkozott a Transparency International kuratóriumának elnökével. Magyarország a korrupció szempontjából a középmezőnyben helyezkedik el.

Romlik a korrupciós helyzet Magyarországon - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök, miután fogadta Huguette Labelle-t, a Transparency International kuratóriuménak elnökét. A kormányfő szerint ez azt jelenti, hogy a válság megoldása alatt is kiemelt figyelmet kell fordítani a korrupció visszaszorítására.

Bajnai Gordon elmondta: ezzel kapcsolatban több intézkedést jelentenek be a következő hetekben, amelyek egyebek mellett a korrupciót bejelentő emberek védelméről, és a pártfinanszírozás átláthatóbbá tételéről szólnak. Ez utóbbiról a miniszterelnök azt mondta: egy éve nem kap parlamenti többséget a javaslat, pedig Magyarország alapvető érdeke lenne a kérdés rendezése.

"Kétharmados támogatást lehetne szerezni, ha minden politika erő belátná, hogy Magyarország alapvető érdeke a pártfinanszírozás tisztábbá tétele, mert ez ma alapvető akadálya annak, hogy az emberek jobban bízzanak a politikában és a politikusokban" - hangoztatta a kormányfő.

Huguette Labelle azt mondta: Magyarország Európa ezen részén fontos országnak számít. Hozzátette: a korrupció visszaszorítására nemcsak a politikusoknak, hanem a társadalom egészének is törekednie kell.

"A világ valamennyi országában az átláthatóság és a fedhetetlenség elérése nem egyes csoportok feladata, hanem mindenkinek ezen kell dolgoznia: a kormánynak, a parlamentnek, a civil szervezeteknek és a médiának is" - hangsúlyozta a Transparency International kuratóriumának elnöke, hozzátéve: biztosítani kell a korrupció megelőzését vagy annak kezelését, ha már megtörtént.

Szerinte ha egy ország nem foglalkozik a korrupció visszaszorításával, akkor kevesebb befektetőre számíthat, és az ország lakosai sem bíznak meg a vezetőikben.

A gazdasági növekedésre is hatással van

A korrupcióérzékelő tízes skáláján Magyarország 5,1 pontot kapott tavaly, ami azt jelenti, hogy mi egy közepesen korrupt ország vagyunk - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, aki szerint az a leginkább aggasztó, hogy ez a szám nem igazán változott az elmúlt 8-10 évben, miközben a régió átlaga fokozatosan javult.

Alexa Noémi hangsúlyozta: nemcsak a versenyképességet és a gazdasági teljesítményt nézve, de a korrupciós mutatókban is kezdünk leszakadni a régióról. Hozzátette: minél magasabb egy ország korrupciós szintje, annál alacsonyabb a gazdasági növekedésének mértéke. Ez fordítva is érvényes, vagyis korrupció elleni fellépés nélkül nem lehet fellendíteni a gazdaságot.

Az ügyvezető igazgató szerint elsősorban a párt- és kampányfinanszírozási rendszeren kell változtatni, hogy kedvezőbb legyen Magyarország korrupciós mutatója. Nyílt titok, hogy nem szabályszerűen történik a kampányok finanszírozása - fogalmazott Alexa Noémi, aki szerint a korrupció másik melegágya a közbeszerzés. Úgy véli: rendkívül komplikált az erre vonatkozó jogszabály, amelyet nehéz végrehajtani, és rengeteg kiskaput rejt.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×