eur:
385.5
usd:
354.99
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Az MSZP csak a munkahelyeket védő válságkezelést támogat - a nap hírei

Csak olyan válságkezelést támogat az MSZP, amelynek középpontjában a munkahelyek védelme áll. A Kárpát-medencei magyarság brüsszeli képviseletének erősítését szorgalmazta a Fidesz elnöke. Németországban az eddigi elnököt, Horst Köhlert választották újabb öt évre államfővé. A nap hírei 2009. május 23-án, szombaton.

Csak olyan válságkezelést támogat az MSZP, amelynek középpontjában a munkahelyek védelme áll. Erről a párt elnöke a szocialisták választmányi ülésén beszélt. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: az adóreformot ennek a szempontnak alárendelve kell végrehajtani. A június 7-ei európai parlamenti választásra utalva szólt arról is, hogy a problémák exportálása helyett a megoldások importjára törekszenek majd.

A Kárpát-medencei magyarság brüsszeli képviseletének erősítését szorgalmazta a Fidesz elnöke. Orbán Viktor Esztergomban, az ellenzéki párt és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának közös kampányrendezvényén úgy fogalmazott, hogy a június 7-ei európai parlamenti választás eredménye öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben. Csáky Pál, az MKP elnöke a rendezvényen egymás kölcsönös tiszteletét nevezte a legfontosabbnak Pozsony és Budapest kapcsolatában.

Az SZDSZ elnöke azt szeretné, ha Magyarországnak valamennyi jelentős, az unió politikáját meghatározó frakciójában lenne képviselője az Európai Parlamentben. Fodor Gábor a szabad demokraták országos tanácsának ülése után hangsúlyozta: az Európai Unió arculatát jelenleg három jelentős képviselőcsoport, a konzervatív, a szocialista és a liberális határozza meg. Úgy vélte: önmagukban sem a konzervatívok, sem a szocialisták nem képesek biztosítani a döntésekhez szükséges többséget a liberálisok támogatása nélkül.

Jelenlegi formájában elhibázott lépésnek nevezte a vagyonadó tervezett bevezetését az MDF európai parlamenti választási listavezetője. Bokros Lajos a többi között azért kifogásolja az elképzelést, mert az nem vált ki más terheket, mint például az iparűzési adót. A volt pénzügyminiszter hangsúlyozta: a közteherviselés átalakítására minden körülmények között szükség van, de szerinte a kormány tervezete alapján nem nő az adózók száma.

Nem csak egy képviselőre számít a Jobbik az európai parlamenti választásokon - közölte a mozgalom elnöke. Vona Gábor a párt nagykanizsai fóruma előtt azt mondta: csak a magyar emberek hozzáállásán múlik, hogy hány jobbikos képviselőnek sikerül bejutnia az Európai Parlamentbe. A politikus szólt arról is, hogy az új kormánynak tárgyalásokat kell kezdeményeznie az államadósságról.

További lépéseket szorgalmaz a cigányság felzárkóztatása érdekében a Lungo Drom elnöke. Farkas Flórián megismételte: a romák a rendszerváltás legnagyobb vesztesei és a jelenlegi politikai és gazdasági helyzet is csak tovább rontja helyzetüket. Úgy vélte: a kormány nem hoz érdemi intézkedéseket, így a cigányság körében még mindig 90 százalék körüli a munkanélküliség.

Kizárólag az új külpolitikai stratégia részeként tervez átalakításokat a Külügyminisztérium - közölte a tárca szakállamtitkára. Faller Jenő az InfoRádióban alaptalannak nevezte a Magyar Nemzet értesülését a 20 külképviselet bezárásáról és a minisztérium működésképtelenné válásáról. A szakállamtitkár ugyanakkor elmondta: az ésszerűsítések részeként a külügyi hálózat átalakításával elképzelhető, hogy egyes uniós tagállamokban bezárnak olyan külképviseleteket, ahol főkonzulátusok és nagykövetségek is vannak.

Az év végéig 50 embert küldenek el a Tondach 2 békéscsabai cserépgyárából. A Békés Megyei Hírlap szerint az idősebbek közül akit lehet nyugdíjba küldenek és kifizetik előnyugdíjazásuk költségeit. A Tondach a gazdasági válság miatt kényszerül létszámleépítésre. A cserépgyár második békéscsabai üzeme az idén tavasszal készült el, a beruházás értéke mintegy 15 milliárd forint volt.

Vonattal versenyeztek kerékpárosok, így tiltakozva az ellen, hogy elmaradt a Kaposvár és Dombóvár közötti vasútvonal rekonstrukciója. A 150 biciklista közül 12-en előbb értek be a kaposvári vasútállomásra, mint a vonat, a legelsők 3 perccel előzték meg. Heintz Tamás fideszes országgyűlési képviselő elmondta: az akció megmutatta, hogy a két város közötti vasúti közlekedés állapota tarthatatlan.

Németországban az eddigi elnököt, Horst Köhlert választották újabb öt évre államfővé. A hivatalban lévő 66 éves politikus már az első fordulóban abszolút többséget szerzett. A konzervatívok és szabaddemokraták által támogatott Horst Köhler az 1224 tagú, úgynevezett szövetségi közgyűlésben 613 elektori szavazatot kapott.

Szerbiában egy kislány meghalt, és 15 gyermek megsérült, amikor reggel összeütközött két iskolásokat szállító busz Nis közelében. A B-92 belgrádi rádió közölte: a sérültek közül egy diáknak válságos az állapota, ketten pedig súlyosan megsérültek. Az osztálykirándulásra indult hat autóbuszból álló konvojban két jármű ütközött egymásnak, eddig tisztázatlan körülmények között.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×